Fotopulos: Crna Gora blizu članstvu u NATO

„Lukšić je zadovoljan tradicionalno prijateljskim odnosima i kvalitetnom saradnjom dvije države i zahvalio se Fotopulosu za lični doprinos njihovom unaprjeđenju“, kaže se u saopštenju
52 pregleda 9 komentar(a)
Ilijas Fotopulos, Foto: Vlada Crne Gore
Ilijas Fotopulos, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.04.2015. 13:08h

Crna Gora predvodi proces evropskih integracija i blizu je članstvu u NATO-u, ocijenio je grčki ambasador u Podgorici, Ilijas Fotopulos.

On se danas sastao sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Fotopulos je, tokom oproštajne posjete, rekao da Grčka snažno podržava evropske i evroatlantske integracije Crne Gore, koja je lider u tim procesima u regionu.

„Crna Gora predvodi proces evropskih integracija i veoma je blizu članstvu u NATO-u”, kazao je Fotopulos.

Fotopulos je, kako se navodi, naglasio značaj daljeg procesa integracija regiona i potrebe za ekonomskom podrškom državama Zapadnog Balkana, u cilju jačanja stabilnosti i prosperiteta.

Đukanović je, kako je saopšteno, iskazao zadovoljstvo posvećenošću Grčke evopskoj i evroatlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana i, kako se dodaje, podsjetio na značaj ekspertske podrške Grčke u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom i doprinosu te države tokom puta Crne Gore do članstva u NATO-u.

„Sagovornici su se saglasili da dvije države imaju visok nivo bilateralne saradnje i ukazali na potrebu daljeg jačanja ekonomskih odnosa Crne Gore i Grčke“, zaključuje se u saopštenju.

Fotopulos je danas bio i u oproštajnoj posjeti kod ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, Igora Lukšića.

„Fotopulos je pohvalio napredak koji je Crna Gora postigla u integracionim procesima i najavio dalju podršku Grčke na tom planu“, kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Kako se navodi, Fotopulos očekuje da će Crna Gora do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO.

„Lukšić je zadovoljan tradicionalno prijateljskim odnosima i kvalitetnom saradnjom dvije države i zahvalio se Fotopulosu za lični doprinos njihovom unaprjeđenju“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je, kako se navodi, zahvalio za kontinuiranu podršku Grčke u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore i istakao važnost dalje podrške na tom putu.

„Obostrano je ocijenjeno da će veoma dobre međudržavne odnose dodatno osnažiti i što skorije potpisivanje šest sporazuma koji su prošli fazu usaglašavanja“, saopštili su iz Ministarstva.

Kako su naveli, tokom sastanka bilo je riječi o daljem unapređenju odnosa dvije države u oblastima nauke i obrazovanja, turizma, poljoprivrede, kao i saradnje na multilateralnom planu.

Bonus video: