Dods pisala Đukanoviću: Za spas ptica imate samo nekoliko nedjelja

Dods je rekla da predstavnici EU “vjeruju da će Vlada pronaći najbolji način da ponovo oživi Solanu kako bi ona, kao i u dosadašnjih 80 godina, i dalje bila rijedak primjer kako ljudska ekonomska aktivnost koja doprinosi razvoju životne sredine ujedno i jača baštinu Vaše lijepe zemlje”
18 komentar(a)
Solana ptice, Foto: Czip.me
Solana ptice, Foto: Czip.me
Ažurirano: 17.04.2015. 10:21h

Predsjedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Crne Gore Aneliz Dods pozvala je premijera Mila Đukanovića da interveniše kako bi se problem ulcinjske Solane riješio u narednih nekoliko nedjelja.

Ona je, u pismu Đukanoviću, protestovala što su na sastanku u Ulcinju tim povodom bili prisutni samo niži činovnici u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

“Uprkos našem očekivanju da se sretnemo sa ministrom ili njegovim zamjenikom, samo su nižerangirani službenici Ministarstva bili prisutni i nisu bili u mogućnosti da nam objasne kako će resursi koje je Vaša Vlada opredijelila biti iskorišteni, ko bi ponovo započeo radove, na koji način i kada”, kaže se u pismu Dods.

Ona je navela da je delegaciji evropskih parlamentaraca “bilo drago” kada su na sastanku sa Đukanovićem 8. aprila od njega čuli da će Vlada zaštititi to područje i da su već opredijeljena sredstva za izgradnju infrastrukture koja je neophodna kako bi se očuvala funkcija Solane kao bezbjednog staništa za milione ptica, uključujući i najrjeđe vrste.

“Cijenimo Vašu izjavu da će Vlada tražiti poslovnog partnera koji bi bio u mogućnosti da ponovo otpočne proizvodnju soli na ovom lokalitetu. Razumijemo da su potrebni hitni koraci kako bi se ponovo izgradile pumpne stanice koje bi dovodile morsku vodu do Solane. Ukoliko do ovoga ne dođe u narednih par nedjelja, ptice će izgubiti ovu godinu za razmnožavanje i mnoge od njih će uginuti. Apelujemo na Vas da intervenišete, tako da ne gubimo vrijeme”, kaže se u pismu Đukanoviću.

Ona je rekla da predstavnici EU “vjeruju da će Vlada pronaći najbolji način da ponovo oživi Solanu kako bi ona, kao i u dosadašnjih 80 godina, i dalje bila rijedak primjer kako ljudska ekonomska aktivnost koja doprinosi razvoju životne sredine ujedno i jača baštinu Vaše lijepe zemlje”.

“Time bi se zaista ispoštovala odredba vašeg Ustava, prema kojoj je Crna Gora ekološka država”, navela je Dods.

U prilogu pisma Dods je dostavila i zaključke Međunarodne konferencije povodom očuvanja Ulcinjske solane, održane u Podgorici i Ulcinju 8. i 9. aprila.

Tada je usvojeno da se u Solani najdalje do polovine juna mora uspostaviti upravljanje vodama, ispumpavanje slatke i upumpavanje slane vode na cijeloj površini, za šta će Vlada obezbijediti 165 hiljada eura, dok će lov biti potpuno zabranjen. Učesnici su se složili i da se Solana mora proglasiti zaštićenim područjem - spomenikom prirode najdalje do kraja jeseni.

“Ova kategorija zaštite podržava, pored proizvodnje soli i druge vidove ekonomskog korišćenja prostora kakvi su zdravstveni i ekoturizam. Za to će biti zaduženi Opština i Agencija za zaštitu životne sredine. Opština kao osnivač JP “Za uzgoj i zaštitu divljači” mora izmijeniti lovna dokumenta tog lovačkog društva i na svih 15 kilometara kvadratnih solane uspostaviti trajni lovni zabran najdalje do početka lovne sezone. Solana će biti kandidovana za zvanično Emerald i Ramsarsko područje najdalje do juna, a uprava Solane i Eurofond omogućiće monitoring ptica i krivolova na Solani”, kaže u zaključcima.

Predstavnici EU, ambasadori međunarodni eksperti upozorili su ranije da će, ukoliko se ne riješi problem Solane, Crna Gora izgubiti međunarodni ugled i podršku i ugroziti pregovore sa EU, kao i da će rješenje problema Solane biti test za ispitivanje kredibiliteta i posvećenosti države zaštite životne sredine i pregovaranja za ulazak u EU u okviru poglavlja 27.

Bonus video: