Stanković: Tužioci ne idu u Vašington po dokumentaciju za aferu Telekom

Kao cjelishodnije rješenje, sa predstavnicima američke ambasade u Podgorici dogovorili smo da se Tužilaštvu po mogućnosti dostavi, sva raspoloživa dokumentacija u vezi privatizacije crnogorskog Telekoma, naravno ovjerena od strane nadležnih institucija u Vašingtonu"
26 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.04.2015. 17:29h

Iako se očekivalo da će crnogorski tužioci poći u Vašington po dokumentaciju vezanu za aferu Telekom, to se za sada neće desiti. Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković saopštio je Televiziji Vijesti da su predstavnici američke ambasade prihvatili njihov predlog da se crnogorskom Tužilaštvu iz Amerike dostavi pečatirana dokumentacija.

"Kao cjelishodnije rješenje, sa predstavnicima američke ambasade u Podgorici dogovorili smo da se Tužilaštvu po mogućnosti dostavi, sva raspoloživa dokumentacija u vezi privatizacije crnogorskog Telekoma, naravno ovjerena od strane nadležnih institucija u Vašingtonu. No, ukoliko za to bude bilo potrebe i dalje se računa na neposrednu komunikaciju i pomoć američkih kolega", rekao je Stanković.

On nije želio da otkriva nikakve detalje istrage navodnog tajnog računa porodice Svetozara Marovića u švajcarskom ogranku banke HSBC.

"Razumijem zainteresovanost javnosti za ovaj slučaj, ali napominjem da Tužilaštvo u interesu postupka ne može saopštavati detaljne informacije. Ono što je sigurno jeste da će svako za koga se utvrdi da je učinio bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, odgovarati zbog toga. Isto tako podsjećam da i u ovom, kao u svim drugim slučajevima, moramo voditi računa o pretpostavci nevinosti".

  • Objavljen je izvještaj o radu tužilaštva za 2014. godinu. Jeste li zadovoljni rezultatima?

"Činjenica je da je u prošloj godini osuđujućom presudom riješeno 88,5 odsto optuženja, te da je u postupku sudske kontrole potvrđeno preko 96 odsto podignutih optužnica. Statistika nije zanemarljiva, ali ne smije da zavara. Od tužilaca se u ovoj godini očekuje mnogo više. Pred njima su ozbiljni zahtjevi i očekivanja. Ko ne može da im odgovori, neće imati dobru preporuku za obavljanje tužilačke funkcije i mogao bi sam da počne da razmišlja o promjeni profesije. Od tužilaca se ne očekuje dačekaju da neko podnese krivičnu prijavu, zato ću insistirati na njihovom proaktivnom djelovanju.

  • Dosta se očekuje i od specijalnog tužioca. Hoće li on biti izabran do juna i ima li Crna Gora profesionalca koji je spreman da odgovori svim izazovima?

"Ne želim da vjerujem da nema. Naprotiv. Očekujem da se na oglas jave profesionalci koji su spremni da se uhvate u koštac sa izazovima koji ga očekuju. Za one druge neće biti mjesta i ovom prilikom ne ohrabrujem takve da se jave na oglas. Vjerujem da ćemo u junu imati glavnog specijalnog tužioca i specijalne tužioce, kako bi se nastavilo administrativno i institucionalno snaženje, sto je preduslov za dobre rezultate, koji su neophodni".

  • Najkasnije do 1. jula trebalo bi da se obavi izbor državnih tužilaca. Šta će im biti preporuka? Je li obavljena kontrola njihovog rada koju ste najavljivali?

"I ranije je saopšteno da su sva državna tužilaštva dostavila trogodišnje izvještaje o svom radu i pojedinačnom radu tužilaca. Osim njihove analize obavljena je i neposredna kontrola rada tužilaca kojima je istekao trogodišnji mandat, ali i tužilaca kojima nije istekao mandat, a javili su se na oglas za tužioca sa namjerom da napreduju. Rezultati kontrole svakako će uticati na konačnu odluku prilikom izbora.

Bonus video: