Junker impresioniran napretkom Crne Gore

Đukanović je iskazao zadovoljstvo susretom sa Junkerom, ističući punu posvećenost Vlade Crne Gore sprovođenju reformi i pregovaračkom procesu o pristupanju EU
7 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 13:16h

Evropska komisija je impersionana napretkom Crne Gore u procesu evropskih integracija, kazao je šef ove institucije Žan-Klod Junker u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji je danas počeo dvodnevnu posjetu Briselu.

„Crna Gora je ostvarila impresivan ekonomski napredak i stabilnost javnih finansija,“ dodao je Junker, koji se prvi put sastao sa Đukanovićem od kako je došao na čelu Evropske komisije.

Na sastanku je, kako se navodi iz Vlade, ocijenjeno da je posvećenost Crne Gore unapređenju vladavine prava i slobode medija ohrabrujuća.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo susretom sa Junkerom, ističući punu posvećenost Vlade Crne Gore sprovođenju reformi i pregovaračkom procesu o pristupanju EU.

Premijer je ponovio značaj infrastrukturnog povezivanja regiona kako unutar same regije tako i sa EU, kao i ukupnog ekonomskog razvoja za dalji proces integracija i napredak.

Đukanović će se sastati i sa šefom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Zvaničnici u kabinetu Tuska su rekli agenciji Beta da je Đukanović tražio da se sastane s predsjednikom Evropskog savjeta radi razgovora o otvaranju novih poglavlja u pregovorima o prijemu Crne Gore u EU.

Biće to, kako je rečeno, rutinski sastanak, a teme će obuhvatiti reforme u Crnoj Gori i stanje u regionu, s mogućim osvrtom na krizu u Makedoniji i na poboljšanje prilika u Bosni i Hercegovini.

Tusk i Đukanović će poslije susreta dati izjave za medije.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han će s Đukanovićem razgovarati u srijedu.

Kako je najavljeno iz Podgorice, crnogorski premijer će se u Briselu sastati i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Bonus video: