Oporavlja li se tržište cigareta: Akcize niže, prihodi veći

Iz Vlade saopštavaju kako u septembru, prvi put nakon osam mjeseci, uvoz cigareta, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, bilježi rast i to 42 odsto
93 pregleda 6 komentar(a)
Cigarete, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Cigarete, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 12.10.2018. 17:49h

Po podacima Uprave carina, u avgustu, dok je na snazi bila Vladina odluka o povećanju akciza, prihodi od akciza na cigarete iznosili su nešto više od četiri miliona i 800 hiljada eura.

U septembru, od kada su akcize na cigarete smanjene, i paklice pojeftinile od 20 do 30 centi, ostvareno je blizu pet miliona i 800 hiljada eura prihoda.

To znači da su se prihodi od akciza na cigarete u septembru uvećali za gotovo milion eura, u odnosu na avgust.

Iz Vlade saopštavaju kako u septembru, prvi put nakon osam mjeseci, uvoz cigareta, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, bilježi rast i to 42 odsto.

Vlada je sredinom godine, i šest mjeseci nakon velikog poskupljenja cigareta, zbog pada legalne prodaje i eksplozije sivog tržišta odlučila da akcize vrati na nivo iz avgusta 2017.

Iako su to povećanje tada pravdali usklađivanjem sa evropskim cijenama, priznali su da će one biti usklađene i sa nižom akcizom, ali i da su bili suviše optimistični.

"Moram vam priznati, u trenutku kad smo o tome odlučivali, imao sam sumnju da li ćemo uspjeti, ali i nisam mogao naći prihode na nekom drugom mjestu osim na tom", kazao je 6. jula ove godine Darko Radunović, ministar finansija.

Istovremeno, prodaja cigareta u legalnim tokovima pala je i do 40 odsto, pa su u Vladi očekivali da će se smanjenjem akciza tržište cigareta postepeno oporaviti.

U Upravi carina to očekuju već od narednog mjeseca.

"Po evidenciji predatih akciznih prijava za cigarete i preuzetih akciznih markica koje vodi Uprava carina, od novembra mjeseca se očekuje određena stabilizacija tržišta cigareta. Istovremeno, nadležni su nastavili sa akcijama protiv ulične prodaje. Uprava carina je, u saradnji sa policijom, prošlog mjeseca oduzela blizu 150 hiljada paklica cigareta, vrijednih skoro 330 hiljada eura i oko 56 kilograma duvana, u vrijednosti okotri i po hiljade eura", kazali su iz Uprave carina.

Iz Vlade navode da je od početka godine oduzeto akcizne robe u vrijednosti od preko četiri i po miliona eura, od čega se čak oko četiri miliona i 100 hiljada eura odnosi na cigarete.

Kažu i da Komisija za suzbijanje sive ekonomije prati rad nadležnih inspekcija, te da su tokom septembra imali blizu 1.300 kontrola i utvrdile blizu 500 nepravilnosti.

Bonus video: