OD OKTOBRA ĆE RADITI NA DOKTORSKOJ TEZI

Kad nauka otvori vrata: Podgoričanin u CERN-u

Kapić je završio master studije elektrotehnike, a u Švajcarsku je prvi put otišao na ljeto prošle godine, preko ljetnje škole Ministarstva nauke i tamo je uspio da dobije stipendiju da ostane u CERN-u
619 pregleda 8 komentar(a)
Amar Kapić, Foto: Screenshot (YouTube)
Amar Kapić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.01.2019. 09:48h

 Od našeg Elektrotehničkog fakulteta, preko Ministarstva nauke, Podgoričanin Amar Kapić stigao je do čuvenog CERN-a. 

"Moj projekat koji radim u saradnji sa mentorom je pokušaj osmišljavanja senzora za vlažnost vazduha koji bi trebalo da radi u specijalnim uslovima, kao što su velika radijacija, veliko magnetno polje, ono što čini ovu temu izazovnom jeste što takav senzor u industriji ne postoji. Dobio sam ponudu CERN-a da svoju doktorsku tezu radim kod njih na tu temu", priča za TV Vijesti Amar Kapić, mladi naučnik.

Pored izvanrednih uslova u tim laboratorijama, Amar posebno ističe to da od drugih naučnika može mnogo naučiti. 

"Oni će vrlo rado izaći u susret i pomoći nam. Radno vrijeme je fleksibilno, ono što je najbitnije je da se posao završava, da li će radni dan početi od osam ili devet, to zavisi od tebe, traje obično do šet-šest sati."

 Zadovoljan je svojim boravkom u CERN-u, ali i životom u Ženevi. 

"Neuporedivo je veći standard u Ženevi u odnosu na Podgoricu, sređenost, uređenost grada, čistoća ulica, čistoća parkova, disciplina i ponašanje ljudi je potpuno drugačije nego kod nas REZ Konkretno, gradski prevoz se kreće tri franka, što dođe dva eura i 70 centi, piće u nekom restoranu je desetak franaka..."

Nije previše kritičan prema našim fakultetima, profesorima i kolegama. Raduje ga što nauka dobija sve veći značaj i što se otvara sve više prilika. Ističe da bi volio da se vrati u Crnu Goru ili region. Možda u budući Međunarodni naučni Institut za Jugoistočnu Evropu, na kojem će se primjenjivati najsavremenija kancer terapija i koji bi trebalo da bude finansiran sa 150 do 200 miliona eura iz EU fondova. 

"Na neki način gledam da budem uključen u taj projekat", kaže Kapić.

Amar se u međuvremenu vratio u CERN, gdje bi od oktobra trebalo da počne da radi na svojoj doktorskoj tezi.