"SVE JE PORUŠENO"

Žabljak: Prirodne ljepote nijesu dovoljne za uspješnu sezonu

“Ovdje se vraćaju uglavnom samo s nogama naprijed”, rekao je Žugić
99 pregleda 1 komentar(a)
Žabljak, Foto: Printscreen
Žabljak, Foto: Printscreen
Ažurirano: 13.01.2019. 09:56h

Prirodne ljepote na Žabljaku nikoga ne ostavljuju ravnodušnim. Ipak, da to nije dovoljno da bi mještani ostajali, a turisti dolazili na Žabljak, potvrđuje mještanin Mito Žugić koji se u svoj zavičaj vratio prije desetak godina. Vremešni Žabljačanin konstatuje da je mnogo toga uništeno.

"Davne osamdesete godine bili smo na pripreme za Olimpijadu u Moskvi ovdje, bokserska reprezentacija, bili su hoteli svi u funkciju, svi su radili besprekorno, posebno hotel Jezera , jedan najintimniji i najljepši kutak koji je ikad ovdje sagrađen, Planinka i sve ostalo drugo, sad je sve to porušeno, nije bilo bombardovanja, ali kao da je bilo“, kazao je Žugić.

Sada, kaže, ne pamti kad je neka sportska ekipa došla na pripreme na Žabljak, a i mladi bježe iz rodnog mjesta čim im se pruži prilika.

“Ovdje se vraćaju uglavnom samo s nogama naprijed”, rekao je Žugić.

Opštinska vlast obećava da slijede bolji dani za mjesto u srcu Durmitora. Najavljuju da će se od proljeća krenuti u intenzivnu gradnju hotela sa pet zvjezdica na mjestu nekadašnjeg hotela Durmitor, kao i rekonstrukciju hotela Jezera, ali i da će hotelu Planinka biti vraćen stari sjaj. Predsjednik Opštine Veselin Vukićević priznaje da se tokom turističke sezone i dalje bore sa gubicima zbog neprijavljenih gostiju, ali tvrdi da ima pomaka.

„Do kraja avgusta je naplaćeno 40 hiljada eura, povećan je broj registrovanih izdavalaca smeštaja“, rekao je Vukićević.

Sve u svemu, kaže Vukićević, zadovoljni su turističkom sezonom, posebno brojem stranih turista. Da je Žabljak izuzetno privlačna destinacija za strane turiste, uvjerila se i naša ekipa tokom posjete Crnom jezeru. 

„Čitao sam o ovom mjestu na internetu i došao sam da vidim to svojim očima. Sviđaju mi se ljudi ovdje, priroda je predivna. Ostaću ovdje još, nakon čega ću poći do mora“, priča turista iz Poljske.

S druge strane, mještani su sigurni da njihov Žabljak može mnogo više od ovoga što je sada. Nezadovoljan je, kaže, načinom rada investitora.

"Čim dođu i počnu da rade pokidaju vodu, pa pokidaju struju, ti novi investitori, kako ih nazivaju ne znam. Ravnodušno sam razočaran kad sve ovo vidim“, kazao je Žugić.