Uslovi za uspješnu vantjelesnu oplodnju

Procedura sprovođenja ovih metoda je komplikovana i relativno dugo traje, ali ono je što je najvažnije, kažu stručnjaci, jeste strpljenje, a za sam uspjeh, između ostalog, presudne su i godine žene
59 pregleda 2 komentar(a)
vantjelesna oplodnja, Foto: Screenshot (YouTube)
vantjelesna oplodnja, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.03.2015. 13:10h

Za mnoge parove želja za potomstvom toliko je jaka da ukoliko prirodno ne mogu dobiti dijete, dalju šansu pronalaze u vantjelesnoj oplodnji. Zahvaljujući njoj, do sada je u svijetu rođeno oko tri i po miliona beba. Kod nas se u bolnici Danilo I na Cetinju godišnje javi oko 550. do 600. parova od čega su 75 % kandidati za ovaj alternativni način oplodnje.

Procedura sprovođenja ovih metoda je komplikovana i relativno dugo traje, ali ono je što je najvažnije, kažu stručnjaci, jeste strpljenje, a za sam uspjeh, između ostalog, presudne su i godine žene.

Za postupak vantjelesne oplodnje, parovi moraju biti spremni za dodatne troškove, koje država ne pokriva obaveznim zdravstvenim osiguranjem. Iako su o trošku države omogućena tri besplatna pokušaja, troškovi koji nijesu uračunati mogu biti od 400 pa i do hiljadu eura i više. Takođe, visina dodatnog troška zavisi i od količine ljekova koji su potrebni parovima. No bez obzira na sve, dolaskom bebe na svijet, sav trud biva nagrađen.

Bonus video: