Zgrada tone, stanari zabrinuti, iz Opštine Budva nema odgovora

"Odron koji se desio u Markoviće je odnos javašluka i nekontrole koja postoji kod nas u građevinarstvu. Nije problem samo ova zgrada, cijelo naselje je u problemu. Sve zgrade u Golubovini su u problemu zbog podzemnih voda"
296 pregleda 0 komentar(a)
Golubovina, Foto: Screenshot (YouTube)
Golubovina, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.03.2015. 18:37h

Klizište u mjestu Markovići iznad Budve, na najdrastičniji način je ponovo otvorilo pitanje neplanske gradnje, nepoštovanja urbanističkih, građevinskih, ali i zakona prirode.

Upravo zbog ovih problema, muku već godinama muče i stanari jedne zgrade u budvanskom naselju Golubovina. Oni tvrde da objekat tone, a kao glavni uzrok vide potok koji je nekad prolazio na tom mjestu. Da nevolja bude veća, neki su se još odlučili na dogradnju spratova, iako zgrada već 25 godina, kako kažu, nema ni upotrebnu dozvolu.

Berislav Đurišić već dvije i po decenije u toj zgradi ima stan. Ne voli kameru, pa nije želio da stane ispred nje. Ali je ipak pristao da govori o problemu koji traje već deceniju, od prvih pukotina u stanu do poplave 2011.

"Konstatovano je da je do poplave došlo slijeganjem kanalizacionih cijevi koje je uslijedilo usljed potapanja tla ispod zgrade", kazao je on.

Pošto se bezuspješno obraćao nadležnima u Vodovodu i kanalizaciji, odlučio je da sve ponovo radi sam. Ali, strahuje zbog novih problema. A, strahuju i njegovi susjedi, među kojima je i prvi čovjek budvanske Službe zaštite i spasavanja Zdravko Šljukić.

Prema njegovim riječima, tokom posljednjih pet, šest godina, dešava se da, nakon iole većih padavina, podrum bude pun vode.

Jedan od glavnih uzroka ovih problema, po mišljenju stanara, je potok, odnosno kanal koji je nekad prolazio pored zgrade.

"Sve nas upućuje da vjerovatno te vode lutaju ispod tla zgrade i dolazi do slegnuća i pukotina", smatra Đurišić.

A, spustile su se, tvrde i stepenice ispred zgrade, ali i jedan dio trotoara.

Tomislav Radulović kaže da je dio trotoara bio skroz ulegnut.

"Komšija je to nalio novim betonom, do kad će to trajati bog sami zna", dodao je on.

Šljukić je kazao da nije siguran da je zgrada više za stanovanje, te da je neophodno da je pogledaju stručnjaci.

Tim prije što su pojedini stanari dogradili spratove, što je njihove susjede dodatno zabrinulo.

"Ja sam se svakako obratio Sekretarijatu za urbanizam. Oni su mi odgovorili da je u fazi dobijanja dozvole za te porodice koja je to napravila za taj stan. Određene komšije takođe imaju želju da grade. Ja ne pristajem na to", kaže Šljukić.

Đurišić dodaje da zgrada nema upotrebnu dozvolu.

"Nije nikad imala i neće nikad imati", kaže, dodajući da su stanari za to saznali nakon što su kupili stanove.

Zbog svega u pomoć zovu nadležne i stručnjake, građevinska inspekcija već ih je posjetila, ali do predsjednika Opštine ne mogu dvije godine.

Hoce li Opština i njeni sekretarijati nešto uraditi kada je ova zgrada u pitanju, i reporteri TV Vijesti su pokušavali da saznaju od petka, ali odgovor nisu dobili.

Ipak zbog nedavne situacije sa klizištem u Markovićima, stanari se nadaju da nadležni sada neće okrenuti glavu.

"Odron koji se desio u Markoviće je odnos javašluka i nekontrole koja postoji kod nas u građevinarstvu. Nije problem samo ova zgrada, cijelo naselje je u problemu. Sve zgrade u Golubovini su u problemu zbog podzemnih voda", smatra Đurišić.

Bonus video: