Jačanje prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije

447 pregleda 0 komentar(a)
TV Vijesti EU grant, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
TV Vijesti EU grant, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 19.03.2015. 11:43h

Predstavnicima deset prvorangiranih projekata, finansiranih iz sredstava projekta Evropske unije "Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera", uručeni su ugovori o dodjeli grantova.

Vrijednost donacije iznosi nešto preko 20.000 eura, a njom će se pospiješiti preduzetničke ideje koje se moraju realizovati do 15. jula ove godine. Inače, ovaj projekat uklapa se u prekograničnu saradnju Crne Gore i Albanije.

"Prekogranična saradnja između Crne Gore i Albanije predstavlja osnov ne samo za dobre odnose, već i za ekonomsko-socijalni razvoj pograničnog regiona na način što se bavi unapređenjem turističke ponude i kulture. Ovaj program je, od 2007. godine, finansirao 24 projekta u ukupnom iznosu 4,7 miliona eura", kaže Donata von Sigsfeld, predstavnica delegacije EU u Crnoj Gori.

Ciljne grupe projekta su lokalne samouprave, mala i srednja preduzeća, žitelji prekograničnog područja, turisti i predstavnici turističke privrede.

"Grantovi koji su dodijeljeni pokazuju koliko je ova vrsta saradnje plodna. Ovakvom inicijativom za finansiranje malog biznisa civilno društvo podstiče ekonomski razvoj, pomažući razvoj preduzetništva u regionu Skadarskog jezera. Dobitnici grantova direktno će doprinijeti ekonomskom razvoju Skadarskog jezera pružajući unaprijeđen set usluga i proizvoda, poput degustacije vina, suvenire, pješačke, biciklističke i brodarske ture", ističe von Sigsfeld.

Iz Unije poslodavaca, koja je uz podršku partnera realizovala ovaj projekat sa crnogorske strane, najavili su da će u junu organizovati sajam, sa ciljem promocije proizvoda i ponude Skadarskog jezera i pogranične oblasti Crna Gora – Albanija.

Bonus video: