Info dan o trudnoći: Dojenje važno za psihofizički razvoj djeteta

Raste broj očeva zainteresovanih za vaspitavanje djece, koji poručuju da je to zajednička obaveza oba roditelja
167 pregleda 0 komentar(a)
info dan o trudnoći, Foto: Screenshot (Youtube)
info dan o trudnoći, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 06.10.2018. 17:52h

Tijana je majka troje djece, od kojih najmlađe ima tek pola godine. Priznaje da biti roditelj nije lako i da su nedoumice oko porođaja, kasnije odgajanja i vaspitavanja djece mnogobrojne. Ipak, u jedno je sigurna.

„Preporučujem svim majkama koje mogu i koje su u takvim obavezama da mogu da doje svoju djecu da to naravno učine jer je to najbolje za njihovu djecu“, kaže Tijana.

Jana iz Rusije, koja godinama živi u Crnoj Gori, vidi još neke prednosti dojenja.

“To je lako, lakše nego da spremaš bočice, griješ, kupuješ”, kaže ona.

U Udruženju Roditelji, koje je organizovalo Info dan o podizanju djece, ne sumnjaju u zainteresovanost žena u Crnoj Gori za dojenje, već uzrok nedovoljnog broja onih koje to i čine vide u nečem drugom.

“Nisu dovoljno uporne ili možda nemaju podršku, čini mi se da je nedovoljna podrška za dojenje u Crnoj Gori“, kaže Dragana Vuković iz Udruženja Roditelji.

U Delta siti danas je došlo mnogo majki da čuju mišljenja stručnjaka u vezi sa nedoumicama koje imaju oko trudnoće, dojenja, odgajanja djeteta, ali i njihovog vaspitavanja. Ipak, jedan pozitivan trend privukao je posebnu pažnju.

„Svake godine je sve više da i mame i tate dolaze zajedno na ovaj događaj, to je nešto što je zaista za pohvalu“, ističe Danijela Knežević iz Udruženja Roditelji.

Da je vrijeme za prevazilaženje tradicionalnog stava da je odgajanje djece prvenstveno obaveza majke, za TV Vijesti je potvrdio i jedan poznati tata.

„Poslovi kućni, a i roditeljski se dijele, ne poslovi muški i ženski. Doduše, ne radim neke baš poslove kućne, ali što se tiče roditeljstva radim sve“, kaže glumac Dušan Kovačević.

U fokusu ovogodišnjeg izdanja Info dana bile su i Škole za trudnice, za koje interesovanje raste. Iz Savjetovališta podgoričkog Doma zdravlja pozivaju sve majke da im se pridruže, jer mogu mnogo toga da nauče.

„Od kupanja i povijanja bebe sve do dojenja koje drži pedijatar, od ginekologa mogu čuti sve vezano za trudnoću i porođaj,od ishrane sve po porođajnog i postporođajnog doba. Psihički, fizički isto tako budu spremnije za brži porođaj i lakši“, kaže Barbara Nedović Milović iz Savjetovališta za trudnice u Domu zdravlja Podgorica.

A ako ste odlučili da postanete roditelj, možda je najvažnije da upamtite ovo.

„Potrebna je organizacija da bi se sve to postiglo, ali naravno to što dobijate zauzvrat je neopisivo“, kaže Tijana.

Bonus video: