Otvoren Obrazovni savjetodavni centar “Education USA”

Savjetnici centra pomoći će učenicima i studentima u izboru prave škole za njih, a uputiće ih na način pisanja prijava, traženja stipendija...
1 komentar(a)
Margaret En Uehara, Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Margaret En Uehara, Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.03.2015. 11:29h

Crnogorski đaci i studenti od juče su u prilici da dobiju objektivno i besplatno informisanje o povoljnostima studiranja u Sjedinjenim američkim državama, zahvaljujući Obrazovnom savjetodavnom centru mreže „Education USA”, koji je otvoren u Podgorici. Otvaranjem ovog centra Crna Gora je postala dio globalne obrazovne mreže, koja uključuje više od 400 obrazovnih savjetodavnih centara, podržanih od strane Biroa za obrazovanje i kulturu Stejt dipartmenta.

“Ovo je prilika da naši mladi sugrađani provjere svoja znanja i svoje mogućnosti, kako učenici, tako i studenti, na koledžima i fakultetima širom Amerike i da, na taj način, afirmišu Crnu Goru, steknu nova znanja i samim tim svi zajedno doprinesemo daljim međusobnim odnosima i daljem napretku i razvoju Crne Gore”, kazao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, koji je sa ambasadorkom SAD u našoj zemlji Margaret Uehara i otkrio ploču.

Saradnja dvije države intezivirana je u poslednjoj deceniji, kada je u KIC-u “Budo Tomović” otvoren Američki ugao. Ta institucija je omogućila razmjenu znanja među građanima dvije zemlje, a otvaranjem savjetodavnog centra otvoriće se i nove mogućnosti za crnogorske državljane.

“Tokom razgovora sa kompanijama, koje su zainteresovane za ulaganja u Crnu Goru, čula sam da žele da dođu i da zapošljavaju radnike iz Crne Gore, ali, isto tako, i da mnogo aplikanata nema vještine engleskog jezika, kritičkog razmišljanja i globalnog pogleda na svijet, što je neophodno na radnom mjestu danas. Sa “Education US“ planiramo da to promijenimo”, istakla je Margaret Uehara, ambasadorka SAD u Crnoj Gori.

Savjetnici centra pomoći će učenicima i studentima u izboru prave škole za njih, a uputiće ih na način pisanja prijava, traženja stipendija, ali i prilagođavanju životu u Sjedinjenim državama.

“Govorilo se o mogućnosti razmjene i o stipendijama, što će nam mnogo pomoći, jer ovdje nema baš puno izbora, niti nam ko omogućava da saznamo te informacije. Ovo je jedna divna stvar, koju ćemo se truditi, barem ja lično, da iskoristim maksimalno”, riječi su učenice Petre Marković.

“Education US“ je globalna mreža od preko 400 obrazovnih savjetodavnih centara koju podržava Stejt dipartment.

Bonus video: