Leković o slučaju Marović: Ne možemo puno da uradimo

76 pregleda 51 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2015. 19:12h

Postoje li i gdje su i kako su stečeni, milioni porodice Svetozara Marovića , koje je mreža međunarodnih novinara istraživača otkrila na tajnom računu švajcarske banke HSBC , nadležni crnogorski organi trebalo bi da utvrde u koordinisanoj istrazi.

Pošto je vrhovno tužilastvo najavilo provjere, poslije podnošenja MANS-ove krivične prijave, slične najave stigle su iz Komsije za utvrđivanje konflikta interesa i Poreske uprave.

Komsije za utvrđivanje konflikta interesa otvoriće ovaj slučaj na prvoj redovnoj sjednici i pozvati Marovića na raport, ali njen predsjednik Slobodan Leković, za TV Vijesti je kazao da u okviru postojećih zakonskih rješenja, ne mogu puno da urade.

Iz Poreske uprave, TV Vijesti je potvrđeno da će pokrenuti istragu u skladu sa svojim ovlašćenjima i da više informacija o tome neće davati.

"Obavijestite funkcionera da se izjasni da li je to tačno. I funkcioner se onda izjašnjava da li je tačno ili nije tačno. Na osnovu toga vi treba da provjerite. Mi to nećemo moći. Ako kaže da nije tačno, kako vi to možete, na osnovu kojeg zakona. Ukoliko dobijemo podatke da ima ili od drugih organa da je to tačno, onda mi pokrećemo prekšajni postupak u zoni prekršaja, donosimo odluku da je prekršio zakon jer nijesu prijavljene, koliko ja vidim 2006. i 2007. nema prihoda na supruzinoj strani, osim kada je u pitanju bankarski račun", rekao je Leković.

No, nije prvi put da javnost iz medija saznaje, da porodica Svetozara Marović, posjeduje mnogo više, nego što prijavljuje. Tako smo 2006. saznali, da njegova ćerka, tada nezaposlena dvadestogošnjakinja, posjeduje tri stana, koja tadašnji poslanik, nije prijavio Komisiji, iako je to bio dužan da uradi.

Slobodan Leković

"Od kada je gospodin Maraović javni funkcioner, mi smo upoređivali uvijek podatke sa ostalim institucijama, i za Marovića i za sve ostale javne funkcionere", rekao je Leković.

Komisija je od januara umrežena sa četiri državna organa - MUP-om, Komisijom za hartije od vrijednosti, Upravom za nekretnine i Poreskom upravom, i prostim upoređivanjem podataka, zaključuju da li neko govori istinu ili ne. Ali ne i sa bankama.

Tako nešto planiraju za april, ali Leković, napominje da će se i onda raditi o fakultativnoj normi, što znači da javni funkcioner ne mora da potpiše odobrenje, ako to ne želi.

"Ovo što budemo mi sada radili, Centralna banka nema te podatke, dakle moraćete da se dogovarate i organizujete sa privatnim banakama. A njihov osnovni zadatak, prema zakonu o bankama, jeste zaštita podataka. Te prema tome, pitanje u kojoj mjeri će to moći, jer to nema ni u drugim zemljama i državama", kazao je Leković

Nezakonito bogaćenje javnih funkcionera u Crnoj Gori nije krivično djelo. Leković kaže da se njegovo mišljenje o tome poklapa sa vladinim.

"Moramo se vratiti na zaključak Vlade, kada je to bilo pitanje, vjerovatno ste upoznati, I onda je rečeno, da za jedan period su odložili to pitanje, a da prethodno treba da jačaju institucije".

I dok se čeka da državne institucije ojačaju, jedna od njih, Poreska uprava, potvrdila je TV Vijesti da će preduzeti sve dostupne mjere iz svoje nadležnosti, propisane Zakonom, u cilju provjere regularnosti prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza u slučaju Marović.

Iz Poreske uprave su naglasili, da zbog nesmetanog sprovođenja internih postupaka i procedura, detalji toka inspekcijskog nadzora, javnosti će saopštiti tek nakon okončanja istarge.

Bonus video: