IZ DPS I DALJE ĆUTE

Kako su se obogatili funkcioneri?

"Mene više iznenađuje druga stvar - zašto nemamo podataka za mnoge druge državne funkcionere koji su sasvim sigurno akteri koruptivnih radnji i nezakonitog djelovanja sa pozicije funkcija koje su imali ili i dalje imaju", rekao je Bulatović
17 komentar(a)
HSBC, Foto: Reuters
HSBC, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2015. 19:48h

Dok nadležni ispituju da li su potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović i članovi njegove porodice skrivali milione na tajnom računu švajcarske HSBC banke, iz Odbora za antikorupciju poručuju da rezultate očekuju i u parlamentu. Sačekaće neko vrijeme i onda pozvati VDT-a da ih o svemu obavijesti, a u međuvremenu zatražiće da se nezakonito bogaćenje javnih funkcionera zakonski tretira kao krivično djelo.

Iz DPS-a se i dalje ne oglašavaju, ali se zato oglasila Komisija za sprječavanje sukoba interesa.

Da li je Marović kršio Zakon, eventualnim neprijavljivanjem imovine, Komisija za sprječavanje sukoba interesa nije ispitivala jer o tome nije dobijala nikakve prijave, niti inicijative. Televiziji Vijesti iz Komisije su saopštili da će reagovati ukoliko prijave stignu, ali i da neće samo čekati.

"Nezavisno od inicijative, Komisija će na prvoj redovnoj sjednici postaviti ovo pitanje i donijeti odluku oko otvaranja upravnog postupka", navodi se u saopštenju Komisije.

A dok Tužilaštvo ispituje da li su Svetozar Marović i članovi njegove porodice skrivali na tajnom računu u švajcarskoj banci HSBC 3,8 miliona dolara, i ako jesu kako su stekli taj novac, očekivanja imaju i u parlamentu, tačnije u Odboru za antikorupciju,

"Da pozovemo na sjednicu Odbora VDT-a da da ili poseban izvještaj ili da bude kontrolno saslušanje. Ja mislim da će to Odbor sasvim sigurno uraditi u trenutku koji bude optimalan, i koji se, po mom sudu, neće miješati u posao VDT-a", rekao je predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović.

On naglašava kako, sa druge strane ne vjeruje da u vrhu DPS-a i Vladi postoji politička volja za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

To potkrepljuje činjenicom da nedavno, kroz donošenje seta antikorupcijskih zakona, nije bilo sluha da se neosnovano bogaćenje javnih funkcionera tretira kao krivično djelo.

"Zakon mora da se mijenja po mom sudu i mislim da će biti inicijativa i od strane i opozicije, vjerujem da će na odgovarajući način i Odbor za antikorupciju to pitanje razmatrati - pitanje neosnovanog bogaćenja javnih funkcionera koje treba da bude predmet krivično pravne materije je po mom suda pitanje dana kada će ući u naše zakonodavstvo", kazao je Bulatović

On vjeruje i da će Evropska komisija, kroz poglavlja 23 i 24, tražiti da to pitanje dobije više pažnje. Ne želeći da odgovori na pitanje je li ga iznenadila informacija da je Svetozar Marović možda imao blizu 4 miliona na tajnom računu, Bulatović kaže kako je najvažnije da svi koji su se ogriješili o zakon odgovaraju.

"Mene više iznenađuje druga stvar - zašto nemamo podataka za mnoge druge državne funkcionere koji su sasvim sigurno akteri koruptivnih radnji i nezakonitog djelovanja sa pozicije funkcija koje su imali ili i dalje imaju"

Iz DPS-a ni danas nije bilo moguće dobiti komentar na to što se ispituje da li je potpredsjednik partije skrivao imovinu. Oni ostaju pri stavu da se ovim povodom neće oglašavati.

Preporučujemo za Vas