MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE TVRDI DA POŠTUJE VLADINU NAREDBU

Za dva mjeseca u državnim organima broj zaposlenih smanjen za svega sedam osoba

U toku donošenje novih pravilnika o sistematizaciji u svim resorima, koji treba da predvide smanjenje broja sistematizovanih radnih mjesta od 10 do 30 odsto
50 pregleda 5 komentar(a)
ministarstva, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
ministarstva, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 13.01.2019. 11:18h

Za dva mjeseca primjene Vladinog plana optimizacije državne uprave, u centralnim organima broj zaposlenih smanjen je za svega sedam.

Iz Ministarstva javne uprave za Televiziju Vijesti kažu da bi do kraja godine ta cifra trebalo da dostigne 1.600, a do kraja naredne oko 3.200. Tvrde i da se u potpunosti poštuje Vladina naredba o zabrani zapošljavanja.

U državnoj upravi zaposleno je 51.500 ljudi .

Kada su u pitanju opštine, predviđeno je da u ovoj godini broj zaposlenih bude smanjen za 600, a tokom naredne godine za još duplo više odnosno gotovo 1 200.

"Mi ćemo svakako u prvoj godini ići sa nekim lajt modelima, odnosno ono sto je manje bolno i nadam se da ćemo uspjeti na taj način da postignemo značajne indikatore, prije svega mislimo na sporazumni raskid, takođe govorimo i o smanjivanju broja lica koja su na ugovorima, tzv. ugovorce, a svakako ćemo ici i na prirodni odliv", rekao je državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Goran Jovetić.

Uz to, iz Ministarstva ističu da u potpunosti primjenjuju mjeru zabrane zapošljavanja do jula naredne godine.

"Nijesmo imali nijedan objavljeni javni poziv,  jedino što je bilo imali smo dva interna oglasa, što je i cilj nama da vršimo fluktuaciju unutar sistema i imali smo samo jedan javni konkurs za visoko-rukovodni kadar, što je svakako izuzeto iz mjere ogranicčnja".

Jovetić ističe da je u toku i donošenje novih pravilnika o sistematizaciji u svim resorima, koji treba da predvide smanjenje broja sistematizovanih radnih mjesta od 10 do 30 odsto.

Cjelokupni podaci o primjeni plana optimizacije trebalo bi da budu predstavljeni Vladi početkom oktobra.