Poljoprivrednici nezadovoljni programom: Mnogo je dva hektara

Malo je onih koji u svom vlasništvu imaju dva hektara obradive površine, ovakvim uslovom dovešćemo proizvodnju u pat poziciju – ističe poljoprivrednik iz Pothuma Željko Milić
0 komentar(a)
poljoprivrednici, Foto: Screenshot (YouTube)
poljoprivrednici, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.02.2015. 11:36h

Pripreme za poljoprivrednu sezonu uveliko su u jeku, a proizvođači sa područja Malesije kažu da su zadovoljni uvodnim dijelom godine. Kako bi na još kvalitetniji način mogli da stvore uslove za proizvodnju i ove godine dostupno im je finansiranje iz “Ipard lajk” programa, međutim, pojedini poljoprivrednici ističu i njegove manjkavosti.

“Uslov koji se traži, da poljoprivrednici na svoje ime u Katastru imaju zavedeno minimum dva hektara obradive površine je nerealan. Pa, mnogo je to, toliko imanje ima samo mali broj proizvođača u cijeloj zemlji. Ovakvim uslovom dovešćemo proizvodnju u pat poziciju” – ističe poljoprivrednik iz Pothuma Željko Milić.

Inače, “Ipard lajk” program, u zavisnosti od biznis plana, poljoprivrednicima nudi mogućnost zajma od deset do sto hiljada eura, sa periodom otplate od pet godina. Takođe, i ove godine biće im dostupne premije, a javni poziv održaće se uskoro.

“Prvo čekamo da se završi javni poziv za biljnu proizvodnju, nakon čega ćemo održati prezentaciju, kako bi upoznali poljoprivrednike sa uslovima neophodnim za dobijanje premija. Nkaon toga počećemo da primamo njihove zahtjeve“ - kaže Ismeta Đoka, savjetnik za poljoprivredu u gradskoj opštini Tuzi.

Uslovi za dobijanje premija jasno su definisani.

“Kada se radi o proizvodnji, odnosi se na površinu koja je obrađena I posijana pod određenom kulturom“ - navodi Đoka.

Sudeći po ranijim godinama, i u predstojećoj sezoni krompir će biti glavna kultura poljoprivrednika sa područja Malesije, jer se, ističu, uloženi novac odmah počne vraćati.

Bonus video: