Knjiga mora biti uvijek popularna

Uprkos ekonomskoj krizi, organizatori podgoričkog zimskog salona potrudili su se ne samo da održe kontinuitet, već i da angažovanjem istaknutih imena regionalni festival knjiga i pisaca dodatno dobije na kvalitetu
61 pregleda 1 komentar(a)
Zimski salon knjige, Foto: Screenshot (YouTube)
Zimski salon knjige, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.02.2015. 15:14h

Sedmi Zimski salon knjige, regionalni festival knjiga i pisaca - Booka 2015. otvorio je sinoć u Gradskoj knjižari u Podgorici, hrvatski novinar, pisac i scenarista Ante Tomić.

“Slabo se snalazim u ovim ulogama, u svečanim i službenim prilikama, jer nisam ni svečana, ni službena osoba. Imam jednu splitsku prijateljicu Tanju Mravak, koja pored toga što piše, bavi se radom sa autističnom djecom. Prije izvjesnog vremena morala je polagati neke ispite iz defektologije i učila je iz jednog starog dobrog srpskog udžbenika. Onda je naišla na rečenicu 'Debili mnogo vole da puše'. To me vratilo u vrijeme kada je medicinska služba bez problema upotrebljavala termine kao što su debili i kreteni, a onda su ti izrazi postali uvredljivi.

Jednako tako imali smo izraz Jugolsavija, koji je znamo zbog čega postao podrugljiv i uvredljiv, a onda se politička znanost dosjetila termina regija ili region. Svoju prvu knjigu u Srbiji objavio sam prije petnaest godina, što me čini regionalnim doajenom i kvalificiranim da ovaj regionalni festival pisaca i izdavača proglasim otvorenim, kazao je Tomić, koji je nastavku večeri u razgovoru sa Jelenom Krsmanović, urednicom u izdavačkoj kući Nova knjiga, koja tradicionalno organizuje Zimski salon, promovisao svoj roman “Čudo u Poskokovoj Dragi”.

Na Salonu pored crnogorskih izdavača - Nova knjiga, Obodsko slovo, CID, Vijesti, Dan, svoja izdanja predstaviće hrvatske izdavačke kuće Znanje i Fraktura, srbijanski Clio, Booka, Evro Giunti, Urban Reads, a iz BiH Buybook i Šahinpašić.

Večeras promocija romana “Vajar” Svetozara Savića

Roman “Vajar” Svetozara Savića, biće predstavljen večeras u 21 čas na Salonu knjige u Podgorici. “Vajar”, koji je izdao podgorički “Oktoih”, jedina je knjiga iz Crne Gore predstavljena na Međunarodonom sajmu knjiga u Beogradu minule godine. O knjizi će govoriti profesor Filološkog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Jerkov i autor.

Satiričnu, magijsku i na momente potresnu priču o borbi dobra i zla, čovjekovu neodlučnost pri izboru pravog puta i slom jedne idealne ljubavi, prati permanentna degradacija svijeta, ideala naspram suptilne i previše gramzive stvarnosti. Jedna od centralnih figura romana je vajar, čija je želja da se besmisao življenja, ili slutnja tog besmisla, kako je to svojevremeno isticao Kiš, opravda nekim stvaralačkim činom, kakvim-takvim. Događaji teku na nepoznatoj lokaciji čiji sudionici u nekoliko kućeraka i dvospratnica decenijama pokušavaju da izgrade vodovod po mjeri čovjeka, dok preko jezera s čežnjom osmatraju „velegrad“ (Virpazar) dotjeran svim tehnološkim savremenostima. Do nedokučivog sjaja napretka može se doprijeti ili preko leševa ili preko Velikog jezera. Za takav poduhvat služi im ideologija i, katkad, barka s mitskim nazivom - ARON (za prevoz mrtvih duša), čije prvo slovo (H) prekriva list lokvanja. Savić je doktor biotehničkih nauka, autor više zapaženih knjiga iz vinarstva i vinogradastva.

Bonus video: