Podgorički zlatar napustio državni posao zbog zanata

Iako je kroz njegove ruke prošlo na stotine kilograma zlata, zanimljivo je da Esad Methadžović nikada nije nosio nakit od plemenitog metala, jer se, kako kaže, kao “maturant burmom zakačio za kvaku i teško povrijedio prst”
180 pregleda 7 komentar(a)
Esad Methadžović, Foto: Screenshot (YouTube)
Esad Methadžović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.02.2015. 12:18h

Podgorički zlatar Esad Methadžović ovim zanatom bavi se pune tri decenije, a zanimljivo je da je taj izbor napravio odlučivši da napusti siguran posao kontrolora u državnom organu. Kaže da je imao sreću da zanat uči od najboljih zlatara u Sarajevu, a svoje znanje sada prenosi na članove porodice.

Dok vrijedno polira i gravira nakit, Esadov životni nasljednik, Kenan, željno iščekuje da mu otac povjeri da falcuje kamen, što se u zanatu smatra najzahtjevnijim dijelom posla. A, kada je riječ o zanatu, Esad navodi da dobar zlatar, prije svega, mora da bude staložen i skoncetrisan, kako “vatra ne bi izgorjela zlato”.

Iako je kroz njegove ruke prošlo na stotine kilograma zlata, zanimljivo je da Esad Methadžović nikada nije nosio nakit od plemenitog metala, jer se, kako kaže, kao “maturant burmom zakačio za kvaku i teško povrijedio prst”.

Bonus video: