Ima li ostavka ikakvog smisla u CG: Od ministra do savjetnika

Šta je sa političkom odgovornošću u Crnoj Gori i da li ovo pitanje duboko zadire i u moral pojedinca i društva?
90 pregleda 19 komentar(a)
Andrija Lompar, Foto: Boris Pejović
Andrija Lompar, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2015. 19:14h

Tri mjeseca nakon infekcije četiri i smrti jedne bebe u bolnici u Bijelom Polju, bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović se, prema onome što su jos nezvanična, ali pouzdana saznanja "Vijesti", sprema za mjesto premijerovog savjetnika za lokalnu samoupravu.

Da li je uobičajena praksa u demokratskim zemljama, da se sa najviših pozicija, njihovi nosioci nakon podnošenja ostavke zbog nekog krupnog propusta, sele na savjetničke funkcije?

Šta je sa političkom odgovornošću u Crnoj Gori i da li ovo pitanje duboko zadire i u moral pojedinca i društva?

"Ovo se dogadja tamo gdje nije stvoren sistem, u kojem ovako nešto ne bi bilo moguce. Zato podnosim ostavku".

Ovim riječima se Miodrag Radunović sredinom novembra prošle godine povukao sa mjesta ministra zdravlja, pošto je u bolnici u Bijelom Polju,kako se sumnja, zbog nehigijene, zaraženo 5 beba, od kojih je jedna umrla. Time, međutim, nije stavio tačku na svoju karijeru visokog državnog funkcionera. Svega tri mjeseca kasnije, Radunović se sprema da postane savjetnik premijera.

"Mislim da je to neprimejreno i to javnost mora da osudi i mi iz civilnog društva moramo da osudimo kao praksu", navodi Stevo Muk, direktor Instituta Alternativa.

Bivši ministar zdravlja savjetovaće predsjednika Vlade o lokalnoj samoupravi. Radunović je, treba napomenuti, specijalizirao opštu hirurgiju i do sada je radio isključivo u zdravstvu ili kao profesor medicinskih predmeta.

"Ja mislim da je riječ o pozicijama koje predstavljaju samo još jedno mjesto u nizu kojima se popunjavaju zaslužni partijski drugovi i saborci", dodaje Muk.

A Radunović nije jedini zaslužni partijski drug. Savjetničkim mjestom u kabinetu predsjednika države, nagrađen je Veselin Veljović, iako je prethodno zbog afere Listing izgubio fotelju direktora policije. Dok je Filipa Vujanovića savjetovao o odbrani i bezbjednosti, dogodila mu se još jedna afera. Organizovao je skup u policijskom kampu u naselju Zagorič na kojem je agitovao za kandidata DPS-a na izborima u Podgorici. Iako je zakonom zabranjeno da državni službenici ucestvuju u politickoj kampanji, Veljović nije odgovarao. Sada je sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

"Mislim da se šalje jedna loša poruka koja ide u prilog tezi da u Crnoj Gori postoji sistem apsoutne neodgovornosti da se kadrovi koji prave teške političke promašaje sa tragičnim posljedicama, samo rotiraju sa jednog mjesta u državnoj upravi ili političkoj hijerarhiji na drugo mjesto", ističe Muk.

Andrija Lompar čak nije ni rotiran. Iz moralnih razloga je 2006. godine podnio ostavku na mjesto ministra saobraćaja, kada je u željezničkoj nesreći na Bioču poginulo 47 osoba, a povrijeđeno preko 200. Iako je bio na vrhu lanca odgovornosti za najveću zeljeznicku nesreću u istoriji Crne Gore, Lompar je već u sljedećem sastavu Vlade opet izabran za ministra saobraćaja.

"Nakon te ostavke čiji efekti traju neko kratko vrijeme ti ljudi bivaju na tim istim ili slilnim funkcijama čime se obesmilšjava i smisao i značaj i politički i etički ostavke i onda je o svemu sudeći rijec o zloupotirebi tog insistita u cilju manipulacije javnosti koja očekuje kakvu takvu reakciju sa političkog vrha", kaže Muk.

Muk ističe da u zemljama gdje je vlast politički smjenjiva, a javno mnjenje snažno, ovakve stvari nisu moguće. Takav primjer je Njemačka. Njen predsjednik Kristijan Vulf je 2013. godine podnio ostavku, jer se saznalo da je njemu i prvoj dami Njemacke, jedan filmski menadžer platio noćenje u najskupljem hotelu u Minhenu tokom Oktobarfesta.

Vulf nije jedini slučaj. Političku karijeru je nakon ostavke završio i njemački ministar odbrane Karl Gutenberg, koji se povukao sa funkcije jer je plagirao doktorski rad. To nas ponovo vraća u Crnu Goru, gdje su mediji dokazali plagiranje ni manje ni više nego minstarke nauke, ali onda i dalje sjedi na čelu tog resora.

Bonus video: