Održana prva sjednica Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva

U radu Odbora trenutno se nalazi sedam predstavnika vlasti i pet opozicije
168 pregleda 1 komentar(a)
Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Branimir Gvozdenović, Strahinja Bulajić, Foto: Savo Prelević
Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Branimir Gvozdenović, Strahinja Bulajić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2018. 17:59h

Ako se po jutru dan poznaje – konsensualno odlučivanje u tek formiranom odboru za reformu izbornog zakonodavstvo, teško će ići. Odbor je kasno sinoć izabran na plenumu, već danas je zakazana prva sjednica, na kojoj je trebalo da se utvrdi, prije svega metodologija rada. Ipak, predsjednik odbora, Branimir Gvozdenović, bio je vrijedan, pa je ostale članove danas na stolu sačekalo čak 15 zaključaka, o kojima nijesu znali ništa.

“Ako ćemo ovako da radimo, ja zaista nemam potrebe da budem član ovoga odbora. Da se bez bilo kakvih konsultacija dostavljaju prijedlozi odluka, sastav pododbora, ko će predsjedavati tim odborima, koje su teme,i aktivnosti. Naravno, da nijeste slučjano stvar uradili dovoljno je da pogledamo ovu organizacionu strukturu odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, gdje vi dajete sebi za pravo da određujete predsjendika, i naravno pet odbora ima opozicija, a devet DPS”, kazao je Raško Konjević iz SDP-a.

Tako je recimo predloženo da Marta Šćepanović bude predsjednica pododbora, koji su vezani za dva ključna segmenta – implementaciju preporuka OEBS-a i izmjene zakona o izboru Odbornika i poslanika, dok bi Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, dobio zakon o prebivalištu.

U DF-u su imali više razumijevanja. Kažu ni njima nije po volji što je Gvozdenović sve uradio na svoju ruku, te da nijesu zadovoljni njegovim predlozima, ali žele da vjeruju da je imao dobru namjeru.

“Mogao bih kritički da govorim o ovom materijalu, nedostatku materijala, ali želim da vjerujem da je ovo pdosticaj da mi narednih sedam do 10 dana napravimo analizu i dođemo do rješenja”, rekao je Predrag Bulatović.

“A ovlaš ono što smo sada vidjeli, ne slažemo se sa tim da ovi ključni zakoni koji se tiču izbornog zakonodavstva vode predložena imena”, dodala je Branka Bošnjak.

Gvozdenović je kazao da mu nije bila namjera da bilo kome šta nameće, već da im je materijal dat na razmatranje. I dok budu vagali, ko će u koji pododbor, poslanici su se ipak saglasili o nekim stvarima.

“Da se odma upute javni pozivi za predstavnike NVO sektora, za pridružene članove i da to bude rok od sedam dana. Da se isti takav zaključak odnosi na akademsku zajednicu", rekao je Gvozdenović.

U radu Odbora trenutno se nalazi sedam predstavnika vlasti i pet opozicije. Nakon pristiglih prijedloga, biće izabrani kao pridruženi članovi, tri predstavnika NVO sektora i dva akademske zajednice.

Galerija

Preporučujemo za Vas