Fabričke hale Metalca proradile, Iskra promont otvorila tržište

"Firma kreće da radi, unose se poslovi, sve odrađujemo u roku i kvaliteteno. O visni zaarde još nijesmo razgovarali, trenutno je minimalna i takva će biti do prvog marta po dogovoru sa vlasnikom, a onda kad nas od prvog marta malo bolje upozna svako će se ponaosob govorati o visini plate"
3 komentar(a)
Montavar Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Montavar Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 20.02.2015. 21:11h

Do juče Montavar metalac, danas Iskra promont. Do juče zatvorene fabričke hale, danas u njima radno.

Ono što bivši vlasnici nijesu mogli pune dvije godine, beogradska firma Iskra promont uspjela je za svega dvadesetka dana. Pokrenuta je proizvodnja i otvoreno tržište. Nakon svega radnci su kažu koliko toliko zadovoljni.

"Firma kreće da radi, unose se poslovi, sve odrađujemo u roku i kvaliteteno. O visni zaarde još nijesmo razgovarali, trenutno je minimalna i takva će biti do prvog marta po dogovoru sa vlasnikom, a onda kad nas od prvog marta malo bolje upozna svako će se ponaosob govorati o visini plate", kaže radnik Darko Damjanović.

Sa druge starne kažu imaju puno razloga za nezadovoljstvo. Pogotovo grupa od tridesetak maldih radnika koja ne može u penziju. Njima se duguje 19 zarada, a tri godine im nije povezan staž. Dok će njihovih pedesetak kolega u penziju nakon zajedničke borbe pred vladom, oni ostaju kažu kratkih rukava.

"Mi smo zadnji put otišli pred valdu sa tri zahtjeva, isplata zaostalih plata, povezivanje staža i socijalni program. Nijedan od ta tri zahtjeva nije ispunjen i ako stvoje stavri ni neće biti ispunjen. To konkretno zanči da je nas 34 radnikaizighrano i žrtvovano zarad nečijih interesa", kaže Damjanović

Na otpremnine od 10.700 eura mogu računati, kažu, samo ukoliko ih sadašnji poslodavac ostavi bez posla. U protivnom radiće do 25. decembra ove godine kada Iskri promont ističe zakup. Šta poslije toga, niko ne zna.

Bonus video: