Poreska uprava: U osnovicu za oporezivanje ne ulazi ulog

388 pregleda 3 komentar(a)
Kladionica, Foto: Screenshot (YouTube)
Kladionica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.02.2015. 19:46h

Dilemu igrača i vlasnika kladionica i kazina riješila je Poreska uprava. Oni su pripremili obrazac za obračun poreza na dobitak od igara na sreću prema kom u osnovicu za oporezivanje ne ulazi ulog.

"Porez se plaća na razliku između ostvarenog dobitka i uloženih sredstava. Primjera radi, ukoliko uložimo jedan euro, a ostvarimo dobitak od 100 eura, porez ćemo platiti na razliku između jednog eura i stotinu eura, odnosno na razliku od 99 eura", kazala je Milica Vuletić ispred Poreske uprave.

Tako će se i primjera radi – ako uložite 100 eura, a dobijete 115, porez plaćati samo na dobitak od 15 eura. I platiće ga igrači.

Priređivači igara na sreću odnosno organizatori su dužni da u ime igrača koji ostvare dobitke odbiju od njihovih dobitaka, prijave i plate Poreskoj upravi u ime igrača dati iznos poreza i to u sintetičkom zbirnom iznosu za sve igrače.

Vlasnici kladionica su početkom januara organizovali potpisivanje peticije tvrdeći da je ovakvo rješenje neprimjenjivo, kao i da će ugroziti čitavu industriju igara na sreću. Oni su vec bili obavezni da do 15. februara poreskoj upravi dostave obracun poreza za januar, tako da su i dobici na igrama na sreću već morali biti umanjeni po 15 odsto. To se međutim nije desilo.

Zbirno, prihodi države od igara na sreću su do sada iznosili približno 5 miliona eura. Ni ovaj novi porez neće to značajno promijeniti. Kako nam je saopšteno u ministarstvu finansija, očekuje se milion eura godišnje od ovog poreza.

Bonus video: