Nove krivične prijave zbog infekcije u Bijelom Polju

2 komentar(a)
Porodilište Bijelo Polje, Foto: Screenshot (YouTube)
Porodilište Bijelo Polje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.02.2015. 19:23h

Zbog sumnje da su odgovorni za infekciju beba u bjelopoljskoj bolnici, tužilaštvo će dopuniti krivičnu prijavu sa imenima još nekoliko osoba iz te bolnice, saznaje Televizija Vijesti.

Krivične prijave zbog zaraze pet i smrti jedne bebe, do sada su podnijete protiv ukupno šest osoba. Istovremeno, pod lupom Tužilaštva našlo se i ministarstvo zdravlja koje je 2008. godine formiralo Komisiju, koja je kontrolisala bjelopoljsku bolnicu i zbog uočenih propusta, preporučila smjenu njene uprave. Iz Ministarstva, na čijem je čelu i tada bio Miodrag Radunović, nisu reagovali.

Komisija je od 13. do 15. avgusta 2008.godine obavila eksternu provjeru kvaliteta stručnog rada u Opštoj bolnici u Bijelom Polju i u vezi sa tim donijela predlog mjera.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ukazao je da prema do sada poznatim okolnostima, nadležno Ministarstvo uopšte nije postupalo po predlogu Komisije, zbog čega je potrebno provjeriti da li je time učinjeno krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a sve to imajući u vidu poznate događaje u Opštoj bolnici u Bijelom Polju. Vrhovni državni tužilac naložio je rukovodiocu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da ga odmah obavijesti o preduzetim radnjama.

Dok se čeka odluka Tužilaštva, Jeremić i Tahirović su ponovo obukli bijele mantile, a rukovodilac Ministarstva zdravlja Suad Numanović poručio je da oni imaju pravo da rade sve dok se na sudu eventualno ne dokaže njihova krivica.

A zbog infekcije u bjelopoljskoj bolnici na udaru pravde našlo se i dvoje ljekara i tehničar iz Kliničkog centra u Podgorici. Krivične prijave podnijete su protiv Filipa Vukmirovića, načelnika Odeljenja za patologiju i tehničara na tom Odjeljenju Saše Jovovića, kojima se na teret stavlja nesavjesan rad u službi. Istraga je pokrenuta i protiv doktorke Ljubinke Dragaš, koja se tereti da nije prijavila infekciju višim instancama.

Bonus video: