Nargile sve prisutnije u kafićima, iz Vlade najavljuju zabranu

Nadležni trenutno ne mogu sankcionisati vlasnike kafića u kojima je nargila dostupna, jer njena upotreba nije regulisana važećim Zakonom o ograničavanju duvanskih proizvoda
826 pregleda 26 komentar(a)
nargila, nargile, Foto: Shutterstock
nargila, nargile, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2018. 17:25h

Trend “uživanja” u aromatičnom duvanu preplavio je i i crnogorske kafiće. Iako se o štetnim efektima zna malo ili nimalo, nargila je našim tinejdžerima postala način zabave, trend koji mnogi vole i lako mu se predaju.

"Roditelji su primijetili da maloljetna djeca sve više koriste nargile u kafićima. Mora se pričati o štetnim posljedicama, kako roditelji, tako i škole, na koji način to utiče i koliko je to loše za njih", kaže Lepa Žunjić iz Udruženja Roditelji.

A koliko je štetna upotreba nargile dovoljno govori podatak da je sat korišćenja nargila jednak šteti od 100 popušenih cigareta.

"Prilikom inhaliranja nargile u toku jednog sata unese oko 90 hiljada mililitara duvanskog dima. Duvan iz nargila afektira prvenstveno pluća, zatim krvne sudove, srce, mozak i sve ostale organe, jer se u njemu nalazi velika koncentracija nikotina, katrana, kao i ostalih koje su i štetne i kancerogene. Najčešće se kolektivno koriste tako da stvaraju mogućnost prenošenja različitih infekcija", kaže Agima Ljaljević iz Instituta za javno zdravlje.

Sociološkinja Anica Obradović pojašnjava zbog čega se mladi odlučuju da probaju.

"Mladi ljudi imaju osjećanje pripadnosti zajednici kroz aktivnost kakva je konzumiranje nargile, dizajnirani su specifično da budu atraktivni za mlade ljude koji su željni eksperimenta i izuzetnosti i da se dokazuju", ističe sociološkinja Anica Obradović.

Da problem bude veći, niko od nadležnih ne može sankcionisati vlasnike kafića u kojima je nargila dostupna, jer njena upotreba nije regulisana važećim Zakonom o ograničavanju duvanskih proizvoda.

Duvanskim proizvodom, u smislu novog zakona, čiji bi predlog Vlada trebalo da utvrdi do kraja godine, smatra se i duvan za vodenu lulu. Imajući u vidu navedeno, upotreba vodene lule (nargile) odnosno duvana za ovu lulu, biće zabranjena", navode iz Ministarstva zdravlja.

I dok čekamo ispunjenje ovog obećanja, učimo djecu da kažu "ne" stvarima koje treba izbjegavati, a da zbog toga ne osjećaju strah od izdvajanja iz društva.

Bonus video: