Fišer: Korupcija i kriminal na licu države

Izvještavanje “Informera” je neprihvatljivo i monstruozno i nadam se da neće proći bez posljedica, rekao je Fišer
0 komentar(a)
Pius Fišer, Foto: Savo Prelević
Pius Fišer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.11.2014. 06:27h

“Imidž Crne Gore je obilježen korupcijom i organizovanim kriminalom i prevelikom birokratijom sa premalo pravne sigurnosti. Zato je borba protiv korupcije vrlo važna jer će tek kada Crna Gora bude imala mehanizme pravne države investitori ulagati,” rekao je bivši njemački ambasador u Crnoj Gori Pijus Fišer.

To je, uz malo tržište, objašnjenje Fišera zbog čega ima veoma malo njemačkih investicija u Crnoj Gori.

Fišer je televiziji Vijesti rekao da je važno da postoji dobra saobraćajna veza Bara i Beograda, ali da je za to bilo dovoljno izgraditi dobar put sa tri saobraćajne trake.

“Kredit od 800 miliona eura se mora vratiti, a to će jako opteretiti crnogorski budžet i zato ovaj projekat vidim više kao politički, nego ekonomski,” naveo je.

Bivši ambasador je izrazio nadu da EK neće aktivirati klauzulu o balansu, navodeći da je međutim “činjenica da rezultati borbe protiv korupcije nisu zadovoljavajući”.

“Brojne važne presude za organizovani kriminal i korupciju poništio je Vrhovni sud i nema nijednog važnog slučaja u kome smo došli do pravosnažne presude. Ne može se tako nastaviti”, naveo je .

Upitan kako vidi poziciju medija koji kritički izvještavaju o Vladi i šta misli o pisanju “Informera” o direktorici MANS-a, on je rekao da je “izvještavanje 'Infomera' neprihvatljivo i monstruozno”. “Po mom mišljenju, narušava ljudsko dostojanstvo i ljudska prava, i nadam se da neće proći bez posljedica. Suštinski, mediji su kao četvrta sila u društvu i od najvećeg značaja je istraživačko i kritičko novinarstvo za razvoj države,”naveo je bivši ambasador Njemačke.

Bonus video: