SAKUPLJANJEM I PRERADOM OBEZBJEĐUJU SE SREDSTVA ZA ORTOPEDSKA POMAGALA

Humana akcija: U Kotoru skupljaju plastične čepove

Iz Kotora pozivaju ostale gradove da se priključe, pogotovo Podgoricu
193 pregleda 2 komentar(a)
Čep, Foto: Printscreen (YouTube)
Čep, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 02.09.2018. 17:24h

Ima ih mnogo, sitni su, pa na njih i ne obraćamo pažnju, a veoma su vrijedan otpad. Plastične čepove organizovano skupljaju u Kotoru, a pored ekološke, ova akcija ima i humanu dimenziju.

"Njihovim sakupljanjem i preradom poslije se obezbjeđuju sredstva za ortopedska pomagala za lica sa invaliditetom, do sada je skupljeno i prva tura poslata za Zrenjanin prije desetak dana 960 kila je bilo u pitanju", kazala je Jelena Radunović iz Komunalnog preduzeća Kotor.

Sporazumom sa Udruženjem “Čep za hendikep” iz Srbije, dogovoreno je da im se pošalje tonu i po čepova, da bi obezbjedili novac za jedno ortopedsko pomagalo. U Kotoru je postavljeno oko 15 korpi, u svim vrtićima I školama, kao i u bolnicama. Ovakvih korpi u Podgorici nema, a bačenih čepova ima svuda.

Pored ovih, u Kotoru su postavljene i korpe za plastične boce. Dobro je što javne ustanove pokreću ovakve akcije, a ne samo nevladine organizacije. Marina Vujačić, dugogodišnja NVO aktivistkinja, ističe da procedure za dobijanje pomagala predugo traju.

"Za laka aktivna kolica ili za elektromotorna kolica, osoba kojoj su potrebna mora da čeka 60 mjeseci, odnosno pet godina da bi zamjenila to pomagalo. Vrlo je zanimljivo što su u Srbiji uključena i ministarstva, određeni broj ministarstava, mislim da bi to bilo značajno i za Crnu Goru", kazala je Vujačić.

Iz Kotora pozivaju ostale gradove da se priključe, pogotovo Podgoricu.

"Bilo bi od izuzetnog značaja kada bi se priključili akciji i da daju svoj doprinos", kazala je Radunović.

Prije dva mjeseca Komunalno preduzeće iz Tivta se priključilo akciji. U Herceg Novom je akciju pokrenula zaposlena u Pošti Saveta Ilić, pa je do sada prikupljeno oko 300 kilograma čepova. Sakupljaju se čepovi sa flaša vode i sokova, bidona, kozmetičkih proizvoda poput šampona, kupki, omekšivača, zatvarači sa mlijeka i drugih tetrapak ambalaža, čepovi sa pakovanja kečapa, motornih i jestivih ulja. 

Preporučujemo za Vas