MANIFESTACIJA U GLAVNOM GRADU

Podgorica: Crnogorski dani meda okupili 30 izlagača

Manifestacija se nastavlja sjutra a završava u nedjelju.
633 pregleda 0 komentar(a)
med, Foto: Google
med, Foto: Google
Ažurirano: 29.01.2019. 14:59h

Prvi Crnogorski dani meda u Podgorici okupili su 30 izlagača. Prolaznici imaju priliku da probaju i kupe razne vrste meda, kao i drugih pčelinjih proizvoda, krema, kapi i losiona. Organizatori poručuju građanima da se čuvaju falsifikata i da kupuju samo domaći med, od poznatih proizvođača.

"Imamo 300 košnica, pa držimo pčele na tri lokacije i onda imamo tri različita meda. Ne može se u Crnoj Gori baš tako striktno reći od čega je taj med, jer podneblje sa kojeg dolazimo, a to je Crmica, Virpazar, tu je različito bilje i onda pčela sakuplja sve što joj je u okruženju", kazala je Senka Radoman, proizvođač meda.

A bilo je izlagača iz okruženja, iz Srbije i Bosne I Hercegovine.

"Izlažem komplet kozmetiku za njegu lica, kreme, kapi, losione, sve je na bazi meda, propolisa, ljekovitog bilja, kombinacija. Pa najviše se traži kozmetika za njegu lica. Čak smo sklopili Ugovor sada na pet godina za izvoz za Kuvajt, za zalivske zemlje", kazao je proizvođač meda iz BIH, Dragan Batinić.

Organizatori poručuju građanima da se klone falsifikata i da kupuju samo najkvalitetniji, domaći med.

"Najbolji je prirodni med, znači med koji je dobijen od naših pčela", rekao je Miloje Vujošević iz udruženja "Crnogorska pčela".

A pravi prozvod imaju svoju cijenu. Ove su, tvrde izlagači, popularne.

"Od dva i po eura, do šest eura, što se tiče krema, losiona, kapi, prikladne su cijene, to su proizvođačke cijene, za svaki džep", kazao je Batinić.

"Cijene su kod nas standardne, godinama već prodajemo med po 12 eura, sa svih lokacija je ista cijena", priča Radoman.

"Od 10 do 12 i to je ta cijena. S obzirom na prosjek po pčelinjoj zajednici je nekih pet-šest kilograma, tu su izuzetno veliki troškovi, a ako hoćemo med koji je pravi, koji je dobijen na taj način, po mom mišljenju deset eura nije mnogo", kazao je Vujošević.

Manifestacija se nastavlja sjutra a završava u nedjelju.