Nema zvanične statistike o dobrovoljcima na stranim ratištima

TV Vijesti navodi da je grad pod Hajlom, prema nekim spekulacijama, mjesto odakle se regrutuju dobrovoljci iz Crne Gore spremaju za rat na Bliskom istoku
7 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2014. 18:36h

Javna je tajna da pojedini stanovnici sjevera Crne Gore odlaze u rat u Siriji kako bi pomogli svojoj braći po vjeri. Većina informacija svodi se na čaršijske priče, jer nadležni nemaju zvanične podatke koliko je crnogorskih dobrovoljaca otišlo na strana ratišta ni koliko ih je stradalo.

Zna se da je prošle godine u Siriji poginuo Rožajac Adis Salihović, a poznavaoci prilika u tom gradu kažu da je na ratištu još nekoliko Rožajaca i da se nekoliko sprema da ode tamo.

Nadležni za sada ne žele da govore o tome da li će kažnjavati ove ratnike, kako je to nedavno najavljeno u Srbiji.

TV Vijesti navodi da je grad pod Hajlom, prema nekim spekulacijama, mjesto odakle se regrutuju dobrovoljci iz Crne Gore spremaju za rat na Bliskom istoku.

Salihović je iz Rožaja u Siriju otišao prošle godine, ali njegova borba nije dugo trajala, jer se već u maju pročulo da je ubijen.

Smrt Salihovića nikada nije zvanično potvrđena, kao ni čaršijska priča da je u Rožajama regrutni centar za dobrovoljce koji vjeruju u džihad i koji odlaze da se u Siriji bore na strani pobunjenika protiv režima predsjednika Bašara al Asada.

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, pozivajući se na Zakon, kako su nam odgovorili, kratko su TV Vijesti kazali da je riječ o tajnim podacima, dok u Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da ne vode takvu evidenciju.

Nekada prvi policajac Rožaja Šemso Dedeić takođe kaže da se zvanične evidencije ne vode, ali da postoje nezvanične kako o broju odlazaka, tako i o broju onih koji poginu.

"Što se tiče sjevera samo znam za tri da se nisu vratila, a koliko ih je išlo, stvarno ne znam. Nisam siguran da možda i sada nema neko na ratištu. Čuo sam ogovaranja da se spremaju dva, tri lica koja bi mogla da odu i da budu šehidi, onaj koji se bori za svoju vjeru", kazao je on.

U ovoj priči sve se bazira samo na nezvaničnim saznanjima, pa i ona da su oni koji odlaze na ratišta listom iz redova vehabija. Dedeić je uvjeren da se odlazak vojnika dobrovoljaca ipak ne organizuje iz Crne Gore i da je centrala negdje drugo.

Dedeić navodi da je čuo kako u Istanbulu postoji organizacija, koja poziva i priprema ljude za ratište.

Drugačije mišljenje ima bjelopoljski imam Enes Burdžović.

"Ne postoje regrutni centri, ali su indokrinaciji tih mladića jako pomogle društvene mreže, lakoća komuniciranja na taj način, tako da svako onaj ko je pošao na neko od tih ratišta, pošao je indoktriniran na taj način".

Srbija je najavila da će donijeti rigorozan zakon koji će kažnjavati ratnike koji se bore na stranim ratištima.

Odgovor na pitanje da li će Crna Gora u budućnosti to možda raditi, TV Vijesti nije dobila, uprkos obećanju iz Ministarstva pravde.

Galerija

Bonus video: