Budva: Kasni završetak stanova za prosvjetne radnike

Za dugo trajanje projekta i eventualne malverzacije Krapović odgovornim smatra sve ministre prosvjete, od početka projekta, osim aktuelnog Damira Šehovića, koji je takvu situaciju zatekao, kao i sve predsjednike opštine Budva, osim njega, koji je takođe dosao na gotovu štetu
680 pregleda 1 komentar(a)
Stanovi Budva, Foto: Printscreen (YouTube)
Stanovi Budva, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 18.11.2018. 18:37h

Kada su u februaru 2015. godine počeli radovi na dugo očekivanim stanovima prosvjetara u Budvi, niko nije ni slutio da bi se priča ovoliko mogla otegnuti. Kasni se već više od godinu i po sa završetkom, a što je najgore, kraj se ne nazire. Novca fali za 18% objekta, a kako objašnjava predsjednik budvanskog sindikata prosvjete, razlog su nepredviđene okolnosti koje su ih zadesile.

"Došlo je do nepredviđenog obaranja ovog brda koje se nalazi iza nas i došli smo u situaciju da obustavimo radove. Rečeno je da mi nastavimo sa radovima i da od kredita koji smo podigli i za koji je garantovala Vlada Crne Gore sa 6,6 miliona, mi smo pokrili te troškove brda sa namjerom i u dogovoru sa opštinom, da opština učestvuje i da participira u pokrivanju troškova tog brda", rekao je predsjednik Sidnikata prosvjete Budva, Nikolaj Knežević.

Kao vlasnik 33% objekta, pored sindikata i stambene zadruge solidarno, opština je uslijed novonastalih okolnosti, da bi cijena kvadrata stana ostala ista, preuzela u svoje vlasništvo 150 garaža u podnožju zgrade.

Radove su, kaze Knežević, prolongirali i drugi problemi – ucrtavanje puta po sredini parcele koji je razdvojio objekte, za koji je opština tek nedavno raspisala tender, kao i pomjeranje objekta zbog žalbi komsije. On ne krije da objekti danas postoje upravo zahvaljujući opštini, koja je pokrila projektno tehničku dokumentaciju, dala plac, oslobodila ga komunalija i ulozila ogroman novac. Međutim smatraju da to nije dovoljno, pa zato prosvjetari sada skupljaju potpise za peticiju, da se njihov problem nađe na dnevnom redu lokalnog parlamenta.

"Da ovaj objekat koji je izuzetno skup i koji je pred završetkom da doda i ona i država i naše Ministarstvo dakle ulože dodatni napor da se ovo završi", rekao je Knežević.

Preko 20 godina traje borba za stanove prosvjetnih radnika u Budvi. Lamela 1 gotovo da je završena, međutim, stanovi će biti useljivi tek kada se završe sve tri. Kada će se to dogoditi, kako sada stvari stoje, zavisi od dobre volje opštine Budva.

Nje međutim nema. Predsjednik opštine Budva Dragan Krapović, tvrdi da su stanovi raspodjeljeni netransparentno, uz kršenje pravila, te da su određeni postupci završili presudama u korist zaposlenih.

"Učešće opštine Budva u cijelom projektu je ukupno okvirno devet miliona eura i kategorički sam protiv da Opština da i jedan jedini cent novca građana Budve kako bi pokrila tuđe nesposobnosti i loše poslovanje", rekao je Krapović.

Za dugo trajanje projekta i eventualne malverzacije Krapović odgovornim smatra sve ministre prosvjete, od početka projekta, osim aktuelnog Damira Šehovića, koji je takvu situaciju zatekao, kao i sve predsjednike opštine Budva, osim njega, koji je takođe dosao na gotovu štetu. Krivi i sindikat prosvjete kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, kao i sve koji su na bilo koji način učestvovali u priči.

"Projekat je bio predmet izbornih manipulacija, kupovine glasova i tokom sprovođenja projekta bilo je velikih zloupotreba", saopštio je Krapović.

Sa druge strane, Knežević odgovorno tvrdi da su stanove dobili isključivo prosvjetni radnici iz pet prosvjetnih ustanova sa teritorije Opštine Budva, koji su uglavnom podstanari.

Bonus video: