Premijerski razgovori u Cavtatu: Jadransko-jonski autoput u fokusu

Đukanović je kazao da je u pitanju važan projekat za koji će premijeri tražiti podršku od evropskih partnera
169 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2014. 17:53h

Fokus tema današnjeg sastanka premijera regiona u Cavtatu, među kojima je bio i šef crnogorske Vlade Milo Đukanović, bila je gradnja Jadransko-jonskog autoputa.

Đukanović je kazao da je sa hrvatskim, bosanskohercegovačkim i albanskim kolegom pričao o unapređenju infrastrukture za koju su zainteresovane četiri zemlje, te da su to posmatrali u svjetlu evroatlantske budućnosti regiona.

"Pokušavamo da osmislimo scenario kako da nadomjestimo ono vrijeme zaostajanja naših država za onim što je evropski nivo razvoja i zbog toga smo fokusirani na ono što bi trebalo da bude važan prvi korak ili pretpostavka ukupnog razvoja. Za Crnu Goru nema nikakve dileme da je to razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture i u tom kontekstu je jadransko-jonski autoput bio pod posebnom pažnjom današnjeg razgovora", kazao je Đukanović na konferenciji za novinare nakon sastanka.

TV Vijesti, Saša Palibrk

On je kazao da je u pitanju važan projekat za koji će premijeri tražiti podršku i na sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je zakazan za četvrtak u Berlinu.

"Pokušaćemo da odmah krenemo korak dalje i da nakon deklarisanja prioriteta pređemo na organizacione korake, koji će u finalu dovesti do realizacije tog projekta", naveo je Đukanović.

Milanović: Razgovarali smo i o podršci Crnoj Gori prema NATO-u

Hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio je da je tema jadransko-jonskog autoputa bila u centru razgovora u kojem je inače bilo brojnih tema.

"Druge teme razgovora su se odnosile na put ka evropskim integracijama, o pomoći, odnosno podršci koju Hrvatska može pružiti svojim susjedima na putu ka EU. Takođe smo razgovarali i o podršci Crnoj Gori prema NATO-u. Jadransko-jonska cesta je nešto što je naša bliska perspektiva. Za Hrvatsku taj put finansijski znači, radi produžetka trase, radi prenosa svog transporta koji trenutno ide preko Italije. Crnoj Gori je ovaj projekat bitan kao najbliža veza sa Zapadom, kao i Albaniji i BiH", saopštio je Milanović.

Milanović i Đukanović prije sastanka (Foto: Vlada Crne Gore)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je ohrabren nakon sastanka sa kolegama iz regiona te da troje lidera u Berlin idu "bez ikakvih kompleksa".

"Pogledajte samo geografsku kartu i onda ćete vidjeti koliko je bitan ovaj koridor i koliko on dobrog donosi. Čini mi se da sa ohrabrenjem idemo u Berlin", kazao je Bevanda.

I albanski premijer Edi Rama zadovoljan je što je tema povezivanja zemalja autoputem bila u centru pažnje.

"Ovo je prva godina kada se sastajemo oko tog zajedničkog projekta. On će povezati sjever Hrvatske, jug Hrvatske, dio BiH, Crne Gore, ali i Albaniju i projekat je za budućnost ljudi ove regije", poručio je Rama.

Galerija

Bonus video: