Na Koniku i Starom aerodromu svakodnevno dim, inspekcijama sve u dozvoljenim granicama

"Ovo zaista postaje iritantno. Izađete na balkon, otvorite sve i zateknete maglu od nekog bijelog dima koji dolazi iz tog pravca"
2 komentar(a)
Konik, dim, Foto: Printscreen (YouTube)
Konik, dim, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 03.11.2018. 18:28h

Kada se prije tri godine doselila u zgradu na kraju Starog Aerodroma, Aleksandra nije slutila da će joj pogled sa balkona gotovo svakodnevno kvariti dim koji dolazi sa Konika.

"Ovo zaista postaje iritantno. Izađete na balkon, otvorite sve i zateknete maglu od nekog bijelog dima koji dolazi iz tog pravca", kaže Aleksandra Radoman.

No, pogled je, kaže, manje bitan, pri činjenici da se u vazduhu osjeća paljevina, zbog čega stalno zovu hitne službe.

"Najviše sam zabrinuta za zdravlje svoje djece i ogroman broj djece. Baš smo ovih dana i sami bili znatiželjni da vidimo odakle to sve dolazi i odvezli se do tamo i vidjeli da je to zapravo u okviru zidina JP Deponija".

Da dim kulja u dvorištu gradske deponije i van njega uvjerili smo se i mi. Stanovnici Konika navikli su na ovakve prizore, ali strahuju za svoje zdravlje.

"Svaki dan palu, subota nedjelja, to je još gore. A, ko to radi? Deponija i ovi naši ljudi što pale ove gume. Vatrogasna dođe po 10 puta, ali džabe", kaže Arben Avdijaj sa Konika.

"Veliki problem ovoga dima zato što ima veliki broj starih, nemoćnih ljudi, koji boluju od različitih bolesti", tvrdi još jedan stanovnik naselja, Elvis Beriša.

U Deponiji krivicu prebacuju na one koji, kako tvrde, svakodnevno upadaju u krug preduzeća i pale vatru. Kažu da redovno o tom problemu obavještavaju policiju i druge institucije, jer sami ne mogu da kontrolišu prostor od 57 hiljada kvadrata.

"Poznato je da je razlog upada i paljenja preprodaja materijala koji ostane nakon procesa sagorijevanja, u prvom redu metalnih žica, a o ovom problemu su upoznati i nadležni organi. Centar za ekotoksikološka istraživanja vrši periodično analize vazduha i tla isključivo na području same Deponije, i one pokazuju da su posmatrani aspekti u granicama dozvoljenih", saopšteno je iz preduzeća Deponije.

Iz Ekološke inspekcije potvrđuju da su mjerenja koja je CETI posljednji put radio u julu na području pokazala da su štetne i opasne materije u vazduhu ispod propisanih graničnih vrijednosti.

"Doprinos u rješavanju ovog problema mogao bi se dati izmjenama odgovarujućih propisa kojima se zabranio otkup sekundarnih sirovina koje se pribavljaju nelegalnim spaljivanjem otpada", odgovorili su iz Ekološke inspekcije.

Iz Uprave policije nijesmo dobili odgovore na pitanja koja smo prošlog petka poslali u vezi prijava za paljenje na Koniku.

A Aleksandra želi da vjeruje da će sa svog balkona nekad udisati čisti vazduh. Zato nadležnima poručuje "da počnu ozbiljno da razmatraju ovaj problem".

Bonus video: