Jevrić: Crna Gora je u pregovaračkom procesu đak koji ima tri prelazne ocjene, ostale su slabe

76 pregleda 1 komentar(a)
Bojan Jevrić, Foto: Građanski pokret URA
Bojan Jevrić, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 12.11.2018. 09:55h

Jedaneset godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizicaji i pridruživanju i šest godina od početka pregovaračkog procesa, Crna Gora je uspjela da otvori 28 od 33 pregovaračka poglavlja, a privremeno zatvorila svega tri, poručuje Bojan Jevrić šef Medijskog tima Građanskog pokreta URA.

Na to kako kaže "podsjeća glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića koji je nedavno ocijenio da je to sjajan rezultat".

“Nijedna zemlja koja je u prošlosti pristupala EU nije toliko dugo čekala na zatvaranje poglavlja. Slikovito, Crna Gora je u pregovaračkom procesu đak koji ima prelazne ocjene iz tri najmanje zahtjevne oblasti, dok su ostalo slabe. Aktuelna vlast je nebrojano puta do sada pokazala da nema ni kapaciteta a ni političke volje da radi na ovom procesu”, navodi Jevrić.

U prilog tome podsjeća i na nedavni intervju evropskog komesara Johanesa Hana njemačkom dnevniku "Welt" u kojem je Han jasno kazao da Crna Gora stagnira u evropskim integracijama i da bi je uskoro mogli presići Albanija i Makedonija.

"Tako je prethodno glavni pregovarač sa EU, Aleksandar Andrija Pejović uspio da nezakonito stekne zarade na nekoliko funkcija a nije uspio da zatvori nijedno pregovaračko poglavlje. Njegov nasljednik na funkciji ide istom stazom i ocjenjuje pregovarački proces sjajnim a realno je najgori u istoriji zemalja koje su pristupale EU i takva izjava je zaista deguntantna", ukazuje Jevrić.

Zaključuje da u Građanskom pokretu URA ne gaje iluziju da bi Crna Gora sa ovakvom garniturom vlasti mogla ozbiljno da krene u rješavanju nagomilanih problema u pregovaračkom procesu sa EU što kako tvrdi "pokazuju i sa aktuelnom reformom izbornog zakonodavstva od koje prave rijaliti".

Bonus video: