Danilović: Ovo je mini državni puč, SDP da formira Vladu sa opozicijom

"Samo naizgled slučaj "kolašinskih izbora" nije ništa posebno - izigravanje izborne volje ne može biti novost u Crnoj Gori"
65 pregleda 99 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2014. 20:01h

Socijaldemokratska partija treba da zatraži ispitivanje povjerenja Vladi Crne Gore i sa cijelom opozicijom formira novu, prelaznu Vladu, napisao je funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović.

On je odluku Opštinske izborne komisije Kolašin da ne objavi rezultate izbora u Kolašinu nazvao mini državnim pučem.

"Samo naizgled slučaj "kolašinskih izbora" nije ništa posebno - izigravanje izborne volje ne može biti novost u Crnoj Gori. Ipak, jeste. OIK odbija da proglasi izborne rezultate, a to je mini državni puč jer je nekoliko DPS aktivista, lokalnih funkcionera u Kolašinu,suspedovalo Ustav, zakone i pravo. Prosta i ogoljena bahata sila.

Ovaj slučaj bi morao biti graničan, znak na uzbunu, poslednja prilika da se spasi normalnost i redovnost života, poslednja šansa za osmišljenje politike", naveo je Danilović na Facebooku.

On poziva SDP da se tome suprostavi.

TV Vijesti, Boban Obradović

"SDP treba da zatraži povjerenje Vladi CG te da potom, sa cijelom opozicijom, formira novu, prelaznu Vladu. "Kolašinski slučaj" je u stvari sprovodjenje DPS diktature na svim nivoima jer je premijer (Milo) Đukanović, ranijim odbijanjem da implementira izborno zakonodavstvo, najavio suspendovanje državnog i institucionalnog. Ni jednoj političkoj strukturi ne može biti svejedno ako se uruši i poslednja nada funkcionalne države. Mogli smo biti za ili protiv potpunog državnog osamostaljenja Crne Gore, možemo biti protiv ili za NATO ali moramo biti jednodušni u osudi potpune diskreditacije države kao okvira koji nam omogućava pravila.

Nakon 1. novembra Crna Gora, partijskim inatom Vlade, ostaje i bez funkcionalnog izbornog zakonodavstva - bez pretpostavke da na bilo kom nivou dobijemo slobodno izraženu volju građana. Dakle, prije toga datuma, a uz prethodno javno postignuti dogovor o moratorijumu na sve političko ideološke razlike, SDP i opozicija treba da uspostave funkcionalnu vladu čiji će zadatak biti da obezbijedi zakonitost i vladavinu prava na državnom nivou.

Vlada bi imala za cilj da u roku od godinu dana obezbijedi socijalno ekonomsku stabilnost, medjunacionalnu ravnotežu, napredak Crne Gore u evro integracijama i elementarne uslove za prve poštene i slobodne izbore u CG. Podrazumijeva se da s tim u vezi odmah treba pristupiti formiranju manjinske ili tehničko - koalicione vlade u Glavnom gradu i opštinama koje DPS drži u blokadi.

U protivnom odgovornos SDP-a za bezakonje u državi neće biti proporcionalno procentu učešća u vlasti nego podjednako neskrivenoj namjeri šefa DPS-a da Crnu Goru trajno i sistemski destabilizuje i uruši" zaključuje Danilović.

Galerija

Bonus video: