srećom bez žrtava

ŽPCG: Ovo je terorizam, požar na vozu je izazvan namjerno

"Nije nam jasan motiv ovog vandalskog ponašanja sem ako neko želi da se ukine putnički prevoz na pruzi Podgorica–Nikšić"
113 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2019. 18:46h

Prasak i požar koji su se sinoć poslije 22.30 sati dogodili u podgoričkom naselju Zagorič, na vozu iz Nikšića, izazvani su namjerno, kako bi se izazvali šteta na vozu i uznemirili putnici, navode iz Željezničkog prevoza Crne Gore, nakon što su u saradnji sa policijom detaljno pregledali voz.

Iz Željezničkog prevoza navode da je na krovu voza pronađeno nekoliko ostataka izgorjele bodljikave žice koja je bila bačena na kontaktnu mrežu što je izazvalo prasak pri stvaranju kratkog spoja.

TV Vijesti, Marko Mišić

Foto: Zoran Đurić

Na krovu je, kako se dodaje u izvještaju, pronađeno nekoliko ostataka izgorjele bodljikave žice, što prema tragovima, kako su kazali iz Željezničkog prevoza, "ukazuje da je tu došlo do prvog kontakta usijane žice i voza, ali i na činjenicu da je slučajno neko lice tuda prošlo stradalo bi na licu mjesta od strujnog udara".

Na prednjoj strani voza od kratkog spoja sa naponom od 25kV oštećeno je vjetrobransko staklo na upravljačnici što jasno ukazuju pronađeni tragovi.

Foto: ŽPCG

"Ovakav atak, koji nije prvi put, pored kamenovanja vozova u zoni naselja Zagorič, blizu trafostanice ocjenjujemo kao terorizam s obzirom na moguće posljedice na putnike voza, osoblje, slučajne prolaznike pored i preko pruge i sami voz. Upravo na ovom mjestu u proteklom periodu smo imali bacanje provodnika na visoko-naponsku mrežu i više kamenovanja čije su posljedice lomljenje vjetrobranskih i prozorskih stakala i vrata", kazali su u ŽPCG, dodajući da su ti događaji srećom protekli bez povrede putnika i željezničkog osoblja.

Foto: Zoran Đurić

Prema do sada utvrđenoj šteti i raspoloživim rezervnim djelovima u ŽPCG procjenjuju da će voz danas biti spreman za saobraćaj.

"Nije nam jasan motiv ovog vandalskog ponašanja sem ako neko želi da se ukine putnički prevoz na pruzi Podgorica–Nikšić, stoga ovakve pojave zaslužuju, osim Željeznice, angažovanje čitavog društva", kazali su u ŽPCG. 

Galerija