Kamen temeljac za kuću meda: Stvaraju se uslovi za otkup i jedinstveno pakovanje

"Crna Gora je tokom posljednje dvije godine ne samo očuvala, već i povećala broj pčelinjih društava"
87 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2014. 19:45h

Kuća meda, za koju je danas u Danilovgradu postavljen kamen temeljac, omogućiće crnogorskim pčelarima dalje unaprijeđenje proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda i stvoriti uslove za otkup i jedinstveno pakovanje.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, koji je postavio kamen temeljac, rekao je da se podržavajući sektor pčelarstva ne podstiču samo pčelari da rade i zarađuju više, nego se i vraća civilizacijski dug prema pčelama, bez kojih bi se morali značajno izdvajati za troškove oprašivanja.

"Za razliku od brojnih zemalja koje se suočavaju sa značajnim smanjenjem broja pčela, pa čak i njihovim potpunim nestankom, Crna Gora je tokom posljednje dvije godine ne samo očuvala, već i povećala broj pčelinjih društava“, rekao je Ivanović.

Iz Ministarstva su kazali da će realizacija jednog od najznačajnijih projekata tog Vladinog resora, na organizovan način okupiti, za sada, 2,3 hiljade porodica koje se u Crnoj Gori bave proizvodnjom meda.

Izgradnja objekta finansira se iz kapitalnog budžeta. Ugovor o projektovanju i izgradnji, nakon sprovedenog tendera, potpisan je sa konzorcijumom koji čine tri firme iz Podgorice Ing-invest, Geoprojekt i Lars fire i Primavera iz Herceg-Novog.

Ugovorena vrijednost projekta iznosi 497 hiljada eura.

Iz Ministarstva su kazali da će realizacija jednog od najznačajnijih projekata tog Vladinog resora, na organizovan način okupiti, za sada, 2,3 hiljade porodica koje se u Crnoj Gori bave proizvodnjom meda

U prizemlju su predviđena tri proizvodna pogona sa pratećim skladišnim i prodajnim prostorom za sterilizaciju i preradu voska, otkup, prihvat i pakovanje meda i invertovanje šećera i proizvodnju pogača.

Na spratu je planirana izgradnja kancelarije Saveza pčelara i multifunkcionalne sale kapaciteta 100 mjesta.

„Do danas, završena je izrada i revizija Glavnog projekta, dobijena građevinska dozvola i započeti pripremni radovi na raščišćavanju lokacije i iskopima za temeljnu konstrukciju. Planirani rok završetka izgradnje objekta je kraj godine“, rekao je Ivanović.

Osim aktivnosti na projektu Kuća meda, Ivanović je kazao da Ministarstvo poljoprivrede radi i na jačanju znanja pčelara, kroz seminare, predavanja i obuku.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija, Radule Miljanić, ocijenio je da početkom gradnje Kuće meda san crnogorskih pčelara postaje java.

„Ovo je istorijski dan za crnogorske pčelare. Počinje gradnja centra koji će svim pčelarima biti na usluzi, koji će omogućiti jeftiniju proizvodnju i njeno dalje unaprijeđenje“, rekao je Miljanić.

Vršilac dužnosti predsjednika Opštine Danilovgrad, Zoran Bošković, rekao je da je taj projekat još jedan pokazatelj da ta lokalna samouprava ima povoljan investicioni ambijent, kao i da će se sa razvojim projektima nastaviti.

"Nema GM piletine u Crnoj Gori"

Ivanović je komentarisao aktuelnu situaciju u vezi sa uvozom piletine iz Brazila i podsjetio da je uvoz genetski modifikovane hrane zabranjen u Crnoj Gori.

On je kazao da nije za ograničavanje uvoza, ali jeste za poštovanje standarda.

TV Vijesti, Svetozar Trebješanin

Galerija

Bonus video: