Ko je odgovoran?

Vujović: Milion eura za gradsku televiziju u Podgorici otišlo u nepovrat

U gradskom parlamentu saglasni su da je Podgorici potrebna televizija, ali u opoziciji potežu i pitanje odgovornosti
75 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 18:57h

Treći tender za osnivanje gradske televizije u Podgorici je propao. Prijavila se samo firma National Research Institute, emiter televizije MBC i njihova ponuda je odbijena.

U gradskom parlamentu saglasni su da je Podgorici potrebna televizija, ali u opoziciji potežu i pitanje odgovornosti.

Prva dva tendera za gradsku televiziju raspisana su u februaru i aprilu, takođe bez uspjeha.

"Nijedna ponuda nije zadovoljila uslove koji su traženi tenederom i naravno da je taj postupak morao biti obustavljen", kazao je za TV Vijesti v.d. gradonačelnika Podgorice Vladan Vučelić.

Tenderom je predviđeno učešće Glavnog grada prepuštanjem poslovnog prostora od 565 kvadrata u južnoj trivini Gradskog stadiona sa opremom koja je u objektu. Obaveze partnera su uređenje radnog prostora, direktni TV i radio prenosi sjednica Skupštine Glavnog grada i minimalno 15 minuta televizijskog i radio programa u terminu od 16 do 19 sati svakog radnog dana.

"Treba da pokušamo da kroz neki novi tenderski postupak taj posao dovedemo do kraja i omogućimo transparentniji rad same Skupštine i sistema Glavnog grada kroz što veću dostupnost informacija", istakao je Vučelić.

Osnivanje takvog glasila, koje zapravo i nije gradska televizija, nego program koji se svodi na emisiju i skupštinski prenos, i dalje podržavaju i vlast i opozicija u Podgorici.

"Treba da pokušamo da kroz neki novi tenderski postupak taj posao dovedemo do kraja i omogućimo transparentniji rad same Skupštine i sistema Glavnog grada kroz što veću dostupnost informacija", istakao je Vučelić.

Vladimir Vujović iz Socijalističke narodne partije SNP smatra da treba naći mehanizam za osnivanje gradske televizije.

"I pređašnja vlast i gradonačelnik su govorili o eventualnom angažmanu neke druge televizije", rekao je Vujović za TV Vijesti.

Radonjić: Ako mogu Budva i Nikšić, može i Podgorica

Ako manje opštine kao što su Nikšić i budva imaju televizije nije nelogično, smatra Goran Radonjić iz Demokratskog fronta DF, da je ima i Glavni grad.

"Sa druge strane, treba paziti da se ne ulazi u megalomanske projekte, nego da se zna čemu bi služio taj lokalni javni servis i kako bi on poslovao i kako bi se finansirao", rekao je Radonjić za TV Vijesti.

Osim što govore o mogućim modalitetima rada i osnivanju gradske televizije, u opoziciji kažu da bi valjalo razmisliti o odgovornosti jer je, kako ističu, neko prije pet godina svečano otvorio prostorije i nabavio opremu koja tamo stoji neupotrijebljena, gubeći na vrijednosti.

"Kada je tehnologija u pitanju, ono što je vrijedjelo 2010. godine danas je izgubilo svaku vrijednost. Iz gradskog budžeta je u nepovrat otišlo milion eura i sve su to platili građani Podgorice, a da pritom apsolutno niko ne odgovara za ono što se desilo. I treći i sljedeći tender je priča da se pokrije ono što se neodgovorno dešavalo u posljednjih pet-šest godina", tvrdi Vujović.

Na dosadašnjim tenderima za pokretanje gradskog tv programa učestvovali su Prva TV, MBC i TV 777, ali su njihove ponude odbijene zbog neispravnosti.

Galerija

Preporučujemo za Vas