Nastavlja protest

Radnik KAP-a i dalje nosi benzin sa sobom

"Zamislite da je gledam svog druga sa kojim sam radio 30 godina da se zapali. Ja to ne mogu da izdržim", rekao je bivši radnik KAP-a Dušan Laketić
108 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2014. 19:16h

Bivšeg radnika Kombinata aluminijuma (KAP) Esada Čekića juče su kolege spriječile da se zapali u Upravnoj zgradi te kompanije.

Međutim, on je i danas došao na protest sa pola litra benzina.

"Nema što više. Takav je došao kraj da i to napravim", rekao je Čekić televiziji "Vijesti".

Njegovih desetak kolega od juče su u nevjerici.

"Zamislite da je gledam svog druga sa kojim sam radio 30 godina da se zapali. Ja to ne mogu da izdržim", rekao je bivši radnik KAP-a Dušan Laketić.

Zbog pravne praznine, bez posla, otpremnine i penzija ostali su ljudio sa više od 30 godina staža, a neki od njih i sa brojnim zdravstvenim problemima.

Kada su potpisali raskide ugovora, kako tvrde radnici, trebali su da dobiju otpremnine.

"Oni su navodno našli tamo neke njihove tačke gdje navodno mi koji imamo preko 30 godina staža treba da se penzionišemo", rekao je Čekić.

Iz Ministarstva ekonomije objašnjavaju da u KAP-u postoji 45 takvih radnika, od kojih je 29 pristalo da sačeka jesenje zasijedanje Skupštine i izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i tako steknu pravo na penzije.

" U skladu sa tim Vlada će sačekati odluku Skupštine i onim radnicima iz navedene grupe koji ne ostvaruju pravo na prijevremenu penziju isplatiti otpremnine", saopšteno je televiziji Vijesti iz Ministarstva ekonomije.

Preostalih 16 radnika koji su tražili da im budu isplaćene otpremnine sada takođe moraju sačekati zasijedanje Skupštine i eventualne izmjene zakona.

Iako su tražili da im bude isplaćen socijalni program oni su sada ostali i bez otpremnina i bez posla, a kada će dobiti penzije zavisi od Skupštine i brzine usvajanja zakona. Da li će toliko moći da čekaju ne znaju ni oni. Za sada nastavljaju protest u Upravnoj zgradi fabrike.

Galerija