SZO: Građani Crne Gore su zasad bezbjedni od pojave ebole

Virus ebole se prenosi sa divljih životinja, a među ljudima u direktnom kontaktu sa krvlju, sekretima i drugim tjelesnim tečnostima oboljelih i umrlih
0 komentar(a)
Ebola, Foto: Reuters
Ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2014. 19:37h

Građani Crne Gore, prema saopštenjima Svjetske zdravstvene organizacije i zdravstvenih institucija, zaštićeni su od eventualne pojave ebole.

Institut za javno zdravlje javio je kako je trenutni rizik od virusa za putnike u međunarodnom saobraćaju i turiste prilično nizak.

"Sva lica koja dolaze iz država u kojima je registrovana epidemija ebole, shodno važećim zakonskim propisima u Crnoj Gori, neophodno je da prilikom ulaska u Crnu Goru, na graničnom prelazu obavijeste nadležnog policijskog službenika o državama u kojima su boravila, kako bi im se po unaprijed utvrđenoj proceduri zdravstveno-sanitarnog inspektora uručio akt o stavljanju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dan", navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Nadležni za sada smatraju da je to dovoljna zaštita. U nekim susjednim zemljama, poput Srbije, preduzimaju se određene mjere predostrožnosti - putnicima se uručuju zdravstvena uputstva, a ako bi imali simptome, smještali bi se u izolovanu prostoriju pored piste.

Dopis Aerodroma Crne Gore indirektno saopštava da se kod nas to ne preduzima.

"Procjena epidemiološke situacije i propisivanja i nalaganja mjera na sprečavanju pojava ili širenja zaraznih bolesti na teritoriji Crne Gore nije u nadležnosti Aerodroma Crne Gore", navodi se u saopštenju te kompanije.

Iz aerodroma navode da će, kao i u dosadašnjim sličnim situacijama, njihove odgovarajuće službe na aerodromima u Tivtu i Podgorici, u slučaju da se za tim ukaže potreba, postupiti u skladu sa instrukcijama nadležnih državnih organa i službi, te u koordinaciji sa njima, sprovoditi sve nužne propisane mjere, procedure i preporuke na sprečavanju pojave ili širenja zarazne bolesti ebole.

Takođe, strogo je zabranjeno unositi svježe meso i mesne prerađevine iz Afrike. Bojazni nema ni u Centru za azilante u Podgorici, jer su, kako kažu, za sada bez štićenika iz Zapadne Afrike.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da je rizik od zaraze u Crnoj Gori mali.

"Danas i sjutra je u toku zasijedanje Komiteta za vanredne situacije SZO, kako bi se, na osnovu raspoloživih dokaza i informacija ocijenilo da li epidemija ebole u zapadnoj Africi predstavlja prijetnju po javno zdravlje na međunarodnom nivou", kazala je Mina Brajović, šefica SZO za Crnu Goru.

Virus ebole se prenosi sa divljih životinja, a među ljudima u direktnom kontaktu sa krvlju, sekretima i drugim tjelesnim tečnostima oboljelih i umrlih. Inficirane osobe nisu zarazne za okolinu do momenta pojave prvih simptoma. Ebola se ne prenosi vazduhom, ni preko insekata.

Epidemije se javljaju uglavnom u zabačenim selima zapadne i centralne Afrike, blizu tropskih, kišnih šuma. U tom području je u proteklih pola godine dosad umrlo skoro 900 ljudi.

Bonus video: