"VEĆ GODINAMA UNAZAD EKOLOŠKA BOMBA"

"Umjesto da bude brend, Port Milena je postala septička jama"

Iz Nevladine organizacije Zeleni korak godinama se zalažu za revitalizaciju Port Milene, ali smatraju da ne postoji dovoljno volje da se riješi ovaj problem
393 pregleda 1 komentar(a)
Port Milena, Foto: Printscreen (YouTube)
Port Milena, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 09.09.2018. 17:31h

Brojni hoteli, apartmani i restorani smješteni su na obalama Port Milene u Ulcinju. Ipak, na hiljade turista udisali su miris kanalizacije i ove sezone. Sa ovog mjesta kući neće ponijeti lijep utisak.

"Ovaj miris nije ni za građane Ulcinja, ni za turiste. Da vam kažem iskreno, ne bih došao još jednom", kaže turista sa Kosova, Ismet Kito.

"Ovdje zaudara, smrdi. Ali što me čudi, ima ribe u ovoj vodi, iako ovaj miris što se širi nije dobar", rekao je Zebi, turista iz Poljske.

I ugostiteljima smeta što je Port Milena ekološka bomba već godinama unazad i što konkretnih koraka u rješavanju ovog gorućeg problema nema, sem obećanja.

"Svima nama smeta, kad smeta gostima, naravno da smeta i nama. Već godinama čekamo da se ovaj problem riješi. Strani gosti se mnogo žale i odlaze u druga naselja", kazao je Arber Hadžibrahimi, vlasnik jednog hotela.

Iz Nevladine organizacije Zeleni korak godinama se zalažu za revitalizaciju Port Milene, ali smatraju da ne postoji dovoljno volje da se riješi ovaj problem.

"Nijedan ugostiteljski objekat , po propisima, ne bi smio ovdje da radi. Ne može da dobije upotrebnu dozvolu, ali kod nas se toleriše sve. Port Milena umjesto da bude brend, ne samo ulcinjski, već crnogorski, regionalni za privlačenje gostiju, ona je postala septička jama. Država, nadležna ministarstva, Opština, Morsko dobro, ništa ne preduzimaju", rekao je Dželjaj Hodžić iz NVO Zeleni korak.

Iz Opštine Ulcinj je saopšteno da je raspisan godinama očekivani tender za izgradnju kanalizacione mreže za naselja Kodre, Bijela Gora, Totoši i Bratica, te da će završetkom tog projekta i problem biti riješen, jer su se kanalizacioni ispusti iz tih naselja direktno slivali u kanal Port Milena.

"Ako će ta kanalizaciona mreža samo da sakuplja te otpadne vode i opet ispušta u Port Milenu, ništa nismo uradili. Treba raditi sistem za prečišćavanje otpadnih voda", dodao je Hodžić.

Iz lokalne vlasti je više puta ponovljeno da je sanacija kanala Port Milena ulazudna dok se ne izgradi kanalizaciona mreža za pomenuta naselja. Kredit za to, u iznosu od oko pet miliona, dobijen je od Evropske investicione banke.