"Članstvo u EU i NATO nije garancija da neće biti korupcije"

"Gdje ima javnih nabavki, tendera koji su označeni tajnim ili klasifikovani kao nacionalna bezbjednost, to je uvijek najbolji način za političke stranke da dobiju ilegalne prihode za finansiranje političke kampanje", kaže istraživački novinar Nacionala
160 pregleda 0 komentar(a)
Blaž Zgaga, Foto: Screenshot (Youtube)
Blaž Zgaga, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 08.09.2018. 18:12h

Ako žele da razotkriju velike korupcionaške i kriminalne afere koje mogu dovesti do promjena u društvu, pa i do smjene vlasti, novinari moraju da se povežu sa kolegama iz Evrope, jer samo tako mogu uspješno izvještavati o prekograničnim poslovima lokalnih biznismena, kriminalaca i političara.

To je poručio slovenački istraživački novinar, Blaž Zgaga, koji je nedavno boravio u Podgorici.

Zgaga je najpoznatiji po izvještavanju o aferi Patrija iz 2008. godine, kada je sa finskim kolegom Magnusom Berglundom razotkrio višemilionsku korupciju prilikom modernizacije slovenačke vojske, u koju je bio uključen i tadašnji slovenački premijer Janez Janša.

U razgovoru za TV Vijesti, Zgaga je kazao da članstvo u EU i NATO nije nikakva garancija da u međunarodnim poslovima u koje su uključene balkanske zemlje neće biti korupcije.

"Gdje ima javnih nabavki, tendera koji su označeni tajnim ili klasifikovani kao nacionalna bezbjednost, to je uvijek najbolji način za političke stranke da dobiju ilegalne prihode za finansiranje političke kampanje. 2013. na Okružnom sudu su Janša i njegovi najbliži saradnici bili osuđeni na dvije godine zatvora. Janša i svi bili su u zatvoru nekoliko mjeseci, a onda je Ustavni sud donio odluku da su tim osobama bila kršena ljudska prava, i tražio ponovno suđenje. Vrlo slično se dogodilo u Hrvatskoj, gdje je Ivo Sanader, bivši premijer i Janšin partner, bio jednako osuđen zbog korupcije na svim sudovima, Ustavni sud ga je oslobodio", kaže Zgaga, istraživački novinar hrvatskog "Nacionala".

Zbog istraživanja te i sličnih afera danas, rekli ste jednom prilikom, ne možete da objavljujete u Sloveniji, ali objavljujete u regionu, u Evropi... Kakva je situacija sa medijima u Sloveniji?

Vani izgleda kao da je sve okej, ali uistinu mnogo kritički zapisi nisu objavljeni, čak ih ni urednici ne traže, a Javni servis RTV Slovenija je kao i uvijek vrtić za političke stranke... Nisam nikad očekivao da ću morati istraživati, pisati i objavljivati na drugom jeziku, a baš mi je to na neki način spas jer Nacional trenutno zaista podržava istraživačko novinarstvo, onda je i član Evropske istraživačke saradnje, gdje ima 12 vodećih evropskih medija, od Spiegela, Espressa, El Munda...

Drugim riječima, usitnjavanje medijskog tržišta ide na ruku medijskim i političkim elitama, ali je moguće povezivanje na nivou Evrope i stvaranje jednog šireg prostora slobode?

Svi kriminalci, političari, biznismeni sarađuju preko granica. Ako novinar želi pratiti šta slovenački ili crnogorski biznismeni ili kriminalci rade u Švici ili Luksemburgu i drugim zemljama, najbolje je da se poveže sa kolegama odatle, i onda se priča istraži i objavi zajedno. Mislim da je to budućnost, saradnja istraživačkih novinara kroz granice, jer samo na taj način se može zaista doći do važnih podataka, staviti ih u pravi kontekst i objaviti.

Kakvi su danas dometi istraživačkog novinarstva? Da li počinjete da radite na nekoj istraživačkoj priči sa idejom da nešto promijenite u društvu?

Lično smatram da previše želje za promjenom nije prava odluka, jer onda novinar može postati aktivista ili napola političar, a to je velika greška. Prije svega, glavna dužnost novinara je da informiše javnost šta se zapravo dešava u društvu.

Bonus video: