Tuzi nakon 20 godina obećanja dobijaju opštinu: Građani nisu sigurni šta novi status donosi

Iako je priča o samostalnoj opštini Tuzi otvorila i pitanje njenih granica, naročito u selima koja se graniče sa Zetom, Adžović i Đeljošaj tvrde da tu ne može biti problema
370 pregleda 17 komentar(a)
Tuzi, TV, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Tuzi, TV, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 30.08.2018. 17:46h

Poslije dvije decenije obećanja, za dva dana, Tuzi, postaju samostalna opstina.

"Ne znam ništa o tome", "Možda, da vjerujemo", neki su od komentara mještana.

Ovakvi odgovori, samo ne pred kamerom, nijesu bili usamljeni danas u Tuzima, koji su do sada bile opština u sastavu Glavnog grada.

"Nemam pravu nekakvu predstavu o tome što je u ovom trenutku dobro ili nije dobro za gradsku opštinu, iskreno da kažem. Vjerovatno treba jedan dug period".

"Što se mene tiče, biće mi svejedno, a biće lakše sigurno onima koji rade u opštini, imaće bolje plate, radiće za sebe jer niko se ne bori ovdje za građane nego samo za svoju stolicu".

"Mozda ce biti bolje, nije baš bilo..."

"Mnogo ce biti lakše da ne idemo u Podgoricu, od biroa, do biroa i kancelarije do kancelarije za izvadimo najmanju stvar...", tvrde građani.

Upravo dostupnije i efikasnije gradske sluzbe, prvi čovjek Tuzi, istice kao posebnu prednost samostalnosti. Kaže da su određeni sekretarijati već formirani. Priznaje da su dosadašnje studije pokazale različite rezultate o ekonomskoj održivosti opštine Tuzi, i otkriva šta će biti najveći izazov.

"Plaćanje poreza, učesće privrednika u razvoju Opštine, nova ulaganja i trzište. Da bi jedna opština uspjela prije svega zavisi od nas", kaže Abedin Adžović, predsjednik Opštine Tuzi iz DPS-a

U najjačoj opozicionoj partiji srećni su što je, kako kažu, napokon riješeno pitanje koje je tri decenije opterećivalo Tuzi. A ono sto građane Malesije sada očekuje su opet lokalni izbori, koje raspisuje predsjednik drzave i koji treba da budu održani najkasnije do kraja novembra.

"Imam nekakve impute da lokalni DPS nije za ovo rješenje. Mislim da pokazuju neozbiljnost i nemanje kapaciteta da vrše vlast u ponopravnoj opštini, pa možda bi bilo logično, a nekako i pošteno da ove izbore lokalni DPS preskoči", ocjenjuje Nik Đeljošaj iz Albanske Alternative.

Iako je priča o samostalnoj opštini Tuzi otvorila i pitanje njenih granica, naročito u selima koja se graniče sa Zetom, Adžović i Đeljošaj tvrde da tu ne može biti problema.

"S gradonačelnikom Stijepovićem već smo neke stvari odradili, tako da smo to već i riješili. Bilo je toga – Kuće Rakića – tako da ja ne vidim nijedan problem ovdje da nećemo moći da ga riješimo". relao je Adžović.

"Gradska opština je imala neke svoje granice i ne vidim da tu ima nekih problema, jer one su jasne, kristalno jasne", poručuje Đeljošaj.

Adžović najavljuje da će tokom narednog mjeseca biti formirana sedmočlana komisija, u kojoj će biti predstavnici Tuzi, Podgorice i Vlade i koja će se baviti tim pitanjem.

A u 24. opštini u Crnoj Gori, po posljednjem popisu, živjelo je oko 12 hiljada stanovnika.

Bonus video: