Nikšićki vatrogasci i spasioci uskoro će dobiti nove prostorije

"Nadamo se da će to biti urađeno po svim standardima", rekao je Gardašević
395 pregleda 2 komentar(a)
Vatrogasci Nikšić, Foto: Printscreen (YouTube)
Vatrogasci Nikšić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 30.08.2018. 17:34h

Neuslovna i propala zgrada nekadašnjeg zatvora u Staroj varoši, građena prije više od jednog vijeka, nije bila prepreka da nikšićki vatrogasci odgovore na sve zadatke koji su od njih traženi. Ipak, postavlja se pitanje da li su ovo uslovi u kojima treba neko da radi, boravi i čeka poziv za pomoć u 21 vijeku?

Poslije mnogo neuspješnih poziva upomoć, onako kako se oni odazovu na pozive građana, konačno se i njima odazvala Opština Nikšić. Tako će odlukom lokalnog parlamenta vatrogasci i spasioci uskoro dobiti nove prostorije, jer postojeće nije moguće renovirati.

"Do 170 hiljada eura da se obezbijede sredstva za kupovinu poslovnog prostora do 500 kvadrata. Poslovni prostor mora da ima osim prostorija za administrativne službe i halu u kojoj bi bila smještena namjanje tri vatrogasna vozila i prostor gdje bi boravili zaposleni u ovoj službi koji dežuraju 24 sata", kazala je direktorica Direkcije za imovinu Opštine Nikšić, Rosanda Nikolić.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Nikšić Veselin Gardašević saglasan je da bi bilo besmisleno renovirati postojeće prostorije, zbog čega ga raduje saznanje da će do kraja ove ili početkom naredne godine, Službom upravljati iz zgrade Instituta za crnu metalurgiju, gdje će uskoro početi adaptacija.

"Nadamo se da će to biti urađeno po svim standardima. Kako sam informisan, to će biti za nekih par mjeseci. Ipak su to neka značajna sredstva koja su po prvi put za nekih dvadeset i više godina uložena u ovoj Službi", rekao je Gardašević.

Za oko 60 operativnih radnika Službe, do kraja godine osim novih prostorija u kojima će raditi, biće obezbijeđena i nova oprema.

"Neke lične i kolektivne opreme, koja će se sigurno u narednom periodu, mislim i do kraja godine nabaviti, tako i neki novi digitalni sistem veze. Tako da ja mislim da ćemo moći naredne godine mnogo kvalitetnije i bolje, organizovanije i pripremljenije i sa opremom i sa svim raspolagati", dodao je Gardašević.

Tako će oni, od kojih često zavise životi ljudi, kada novi prostori budu adaptirani, pozive za spasavanje života i imovine čekati u uslovima dostojnih posla kojim se bave.

Bonus video: