Crna Gora neće ove godine biti pozvana da postane članica NATO

Prevladalo je mišljenje da su neophodne dalje reforme, prije svega na političkom planu i na polju vladavine prava
68 pregleda 118 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2014. 18:29h

Crna Gora ove godine neće biti pozvana da uđe u NATO, saopštio je jutros generalni sekretar Alijanse, Anders Fog Rasmusen.

On je saopštio da ni Gruzija, pored Crne Gore, neće biti pozvana da uđe u Alijansu ove godine, mada su, kako je rekao, obje zemlje napredovale na putu ka članstvu.

"Sa Crnom Gorom ćemo početi intenzivne i usredsređene razgovore, a najkasnije do kraja 2015. godine ćemo odlučiti da li da je pozovemo da uđe u savez", rekao je Rasmusen novinarima na početku drugog dana zasjedanja ministarskog savjeta NATO u Briselu, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o Gruziji, Rasmusen je najavio da će, umjesto učlanjenja, toj zemlji biti ponuđen “značajan paket” koji će joj pomoći da se približi NATO-u.

“Detaljni sadržaj tog paketa biće utvrđen tokom narednih nekoliko sedmica”, rekao je on.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

Diplomatski izvori u sjedištu NATO-a kažu da zemlje članice nijesu tokom jučerašnjeg dana postigle saglasnost u vezi sa učlanjenjem Crne Gore i Gruzije.

Kada je riječ o Crnoj Gori, prevladalo je mišljenje da su neophodne dalje reforme, prije svega na političkom planu i na polju vladavine prava, navodi Tanjug.

Glavni protivnik učlanjenja Gruzije bila je Francuska, koja je zauzela stav da bi taj potez nepotrebno iritirao Rusiju.

Ovo je pozitivno za Crnu Goru

Odluka šefova diplomatija država članica NATO-a da se sa Crnom Gorom intenziviraju razgovori o njenom članstvu u Alijansi, pozitivna je za zvaničnu Podgoricu, ocijenio je generalni sekretar tog saveza, Anders Fog Rasmusen.

On je na konferenciji za novinare rekao da Crna Gora ne mora da čeka naredni Samit NATO-a, nakon ovogodišnjeg u Velsu, da bi dobila poziv za članstvo, prenosi Javni servis.

“Poziv za članstvo znači da je vrijeme za finalne razgovore i pripremu dokumenata, ali ta odluka ne mora da bude donesena na Samitu, već je i ministri mogu donijeti. Bilo bi prerano da se sada prave bilo kakve procjene, ali šefovi diplomatija će do kraja 2015. ocjenjivati da li je vrijeme za poziv i donijeće odluku o tome”, rekao je Rasmusen.

On je najavio intenzivni dijalog sa Crnom Gorom, kako bi ona što prije dostigla neophodne standarde za članstvo.

Rasmusen je ranije danas rekao da će NATO sa Crnom Gorom početi intenzivne i usredsređene razgovore, kao i da će do kraja 2015. godine Alijansa odlučiti da li da Crnu Goru pozove u savez.

Kaluđerović: Pružena puna podrška Crnoj Gori

Dogovor ministara NATO-a da će Alijansa sa Crnom Gorom otvoriti intenzivne i fokusirane razgovore i da će odluka o članstvu biti donešena najkasnije do kraja naredne godine, izraz je pune podrške Crnoj Gori i priznanje za napredak i rad, ocijenjeno je iz Vlade.

"Dogovor ministara NATO-a da će Alijansa sa Crnom Gorom otvoriti intenzivne i fonkusirane razgovore, kao i da će odluka o članstvu biti donešena najkasnije do kraja naredne godine, razumijem kao izraz pune podrške Crnoj Gori i priznanje za njen dosadašnji napredak i rad", ocijenioje nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović.

On je agenciji MINA kazao da to istovremeno znači da se o formalizovanju članstva Crne Gore u NATO neće čekati sledeći samit, "što je samo po sebi priznanje koje Crna Gora zaslužuje i u ovim kompleksnim međunarodnim uslovima".

"Izjava generalnog sekretara Rasmunsena predstavlja jasnu potvrdu dinamike poslednje faze priključenja, odnosno procesa koji se, iako specifičan u odnosu na prethodne talase proširenja, uklapa u cjelini u ono što smo mi projektovali svojom politikom članstva u NATO", rekao je Kaluđerović.

Đukanović o NATO: Naš je mentalitet da nije dobro ako se ne ostvari odmah >>>

Mandić: Vijesti iz Brisela su težak udarac za politiku Đukanovića >>>

Medojević pozvao ključne državne funkcionere da podnesu ostavke >>>

SDP: Šteta što sada nije stigao poziv za NATO >>>

Forum 2010: Vlast nije uradila dovoljno da Crnu Goru približi NATO-u >>>

Dedović: Priznanje državi na evroatlantskom putu >>>

SNP: Svi u Crnoj Gori da budu zabrinuti zbog odluke NATO >>>

DF: Vlada nijedan posao nije uradila valjano >>>

Galerija