Za DPS izjava Kalamperovića izvučena iz konteksta, opozicija: To je skandalozno

MANS: Ovakav slučaj zaslužuje pažnju tužilaštva bez obzira na to da li se radi o ucjenama, političkoj trgovini,...
112 pregleda 104 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2014. 18:14h

Izjava predsjednika političkog Savjeta Socijaldemokratske partije (SDP) Jusufa Kalamperovića da se vlast zloupotrebljava da bi se postigao bolji izborni rezultat i njegova procjena da se tako dolazi do pet ili 10 odsto glasova na izborima nije ostavila ravnodušnim aktere na političkoj sceni.

U opoziciji ističu da je priznanje bivšeg ministra unutrašnjih poslova skandalozno.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja godinama ukazuje na kupovinu glasova traži reakciju tužilaštva. U Demokratskoj partiji socijalista (DPS), iako to ni Kalamperović nije učinio, tvrde da mu je izjava izvučena iz konteksta.

"Ko s medom radi, prste liže. Ako ste na vlasti, naravno da ima i toga. Ali, hajde da uzmemo da je pet odsto. Da je pet odsto rezultat zloupotrebe. Međutim, mislim da postoje drugi, objektivni razlozi", rekao je Kalamperović komentarišući uspjehe DPS na izborima, kazavši da se niko nije mijenjao kao ta partija.

Kalamperović: Krađama vlast dolazi do pet, deset odsto na izborima >>>

Kasnije, tokom interjvua za RTCG, Kalamperović ponovo kaže da ima zloupotreba.

"Uprošćeno je: kradu, podmićuju i tako dalje. Ima i toga. I ne tvrdim da nema. I ima toga u značajnom broju. Ali nije to razlog, hajde neka je to 5 odsto, hajde neka je 10 odsto", kazao je Kalamperović.

Iako je to bio njegov odgovor na pitanje kako DPS 20 godina vlada u kontinuitetu i da li je jedan od razloga i zloupotreba državnih resursa, u DPS-u tvrde da je izjava ogrešno protumačena.

TV Vijesti

Tarzan Milošević kaže da je, ono što je on slušao, "pogrešno interpretirano u pojedinim medijima, izvučeno iz konteksta".

"To nas ne čudi, jer se želi skrenuti pažnja sa lošeg rezultata opozicionih partija na minulim izborima. Kalamperović je govorio da vlast može zloupotrebom u maloj mjeri poboljšati izborni rezultat, a DSP nije jedina partija koja je u lokalnim upravama na vlasti", rekao je Milošević TV Vijesti.

Predstavnici opozicije tvrde da je sasvim jasno ša je Kalamperović rekao.

"To nas ne čudi, jer se želi skrenuti pažnja sa lošeg rezultata opozicionih partija na minulim izborima"

"To je priznanje da izbori u Crnoj Gori, nažalost, nemaju izvorni legitimitet građana. Čovjek koji je u više saziva bio ministar, između ostalog i resorni potpredsjednik Vlade za unutrašnju politiku, cjenka se je li ukradeno pet do 10 odsto. To je najblaže rečeno skandalozono", kazao je Velizar Kaluđerović iz SNP.

U Demokratskom frontu napominju da Kalamperovićeva izjava dolazi u vrijeme kada SDP razdire unutrašnji sukob - da li u Podgorici prigrliti DPS ili opoziciju.

"Ako se krade na izborima, ako to kaže bivši ministar, dugogodišnji iskusni političar, to je još jedna potvrda da su u SDP svi svjesni da su u koaliciji sa jednim politčkim monstrumom", ocijenio je Nebojša Medojević iz DF.

Teško je pretpostaviti šta je bio motiv da Kalamperović baš sad prizna zloupotrebe vlasti. U MANS-u ne žele da ulaze u razloge, već insistiraju da država ispita slučaj.

Dejan Milovac iz MANS-a je kazao da ovakav slučaj zaslužuje pažnju tužilaštva "bez obzira na to da li se radi o ucjenama, političkoj trgovini, pozicioniranju u postizbornom procesu".

TV Vijesti podsjeća da je Osnovno tužilaštvo u Podgorici krajem maja pokrenulo istragu o kupovini ličnih karata tokom nedavno održanih lokalnih izbora. Osumnjičeno je osam osoba. U nekoliko slučajeva sumnja se da su se dokumenta kupovala za račun DPS.

"Pitanje je da li je sud spreman da presudi protiv DPS. Sumnjam, zato su nam potrebne pollitičke promjene, kao što u Hrvatskoj sudovi nisu mogli da presude protiv HDZ i Sanadera dok je bio na vlasti", kazao je Medojević iz DF.

Nijedna od nadležnih pravosudnih institucija do sada se nije oglasila povodom izjave Kalamperovića.

Galerija

Bonus video: