Vuković: Javni servis ne uređuju urednici

Podaci Media centra pokazuju da je od 421 emitovanog priloga o događajima u Crnoj Gori ili u vezi nje, u septembru, četvrtina zasnovana na doturenim informacijama, odnosno saopštenjima ili nekoj drugoj formi PR komunikacije
82 pregleda 0 komentar(a)
rtcg, Foto: Screenshot (Youtube)
rtcg, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 02.11.2018. 18:30h

NVO Media centar zanimalo je da li Javni servis poslije, kako kažu, nezakonite promjene uredničkog i menadžerskog tima, pokazuje otklon od služenja građanima i javnom interesu. Zato su tokom septembra analizirali Dnevnik 2 i zaključili:

"TVCG još uvijek jako daleko od onoga što su zakonom utvrđeni ciljevi, a to je objektivno, pravovremeno, uravnoteženo informisanje javnosti od događajima koji su važni za građane i građanke Crne Gore", kazao je Goran Đurović.

Podaci Media centra pokazuju da je od 421 emitovanog priloga o događajima u Crnoj Gori ili u vezi nje, u septembru, četvrtina zasnovana na doturenim informacijama, odnosno saopštenjima ili nekoj drugoj formi PR komunikacije. Osmina se zasniva na pseudomedijskim, odnosno događajima planira da nekome osiguraju publicitet. Čak i među prilozima koji na prvi pogled spadaju u one do kojih su novinari došli na vlastitu inicijativu, postoje priče za koje je moguće pretpostaviti da je podsticaj za njihov nastanak došao spolja.

"Visok stepen zavisnosti uređivanja dnevnika od službi za odnose s javnošću, bilo da one urednicima doturaju informacije u formi saopštenja ili nekog drugog fromata ili preko organizovanja pseudomedijskih događaja. To govori o tome da Javni servis ne uređuju urednici, nego onaj koji organizuje razne vrste događaja", ističe Dragoljub Vuković.

Pilot analiza pokazuje i da se svaki četvrti prilog u septembarskim centralnim informativnim emisijama RTCG odnosio na izvršnu vlast i da su oni uglavnom bili afirmativni.

"Među prilozima koji se odnose na izvršnu vlast nema niti jednog koji je makar blago kritički intoniran ili se na produbljeniji način bavi nekom pojavom", dodaje Vuković.

Prema ovom monitoringu najvidljiviji u Dnevniku RTCG su drzavni funkcioneri i upravljački sloj. Donekle su im parirali građani. Oni se, međutim, najčešće pojavljuju u anketama rađenim za priloge koji promovišu nekog ili nešto. Iz Media centra su poručili da će nastaviti da kritički procjenjuju rad Javnog servisa i o tome obavještavaju javnost.

Bonus video: