MANS: Lazović po povlašćenoj cijeni kupio dio opštinskog zemljišta u Budvi

Boro Lazović demantuje optužbe i tvrdi kako je sve urađeno po zakonu
15 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2014. 18:28h

Još jedan posao predsjednika budvanske opštine Bora Lazovića našao se na tapetu istraživača MANS-a.

U MANS-u tvrde da je Lazović bez tendera po povlašćenoj cijeni kupio dio opštinskog zemljišta kako bi ga priključio svom imanju gdje planira gradnju hotela.

Lazović demantuje optužbe i tvrdi kako je sve urađeno po zakonu.

Kako prenosi TV Vijesti, na placu Lazovića, u strogom centru grada planirana je izgradnja hotela Porto Budva.

Da bi kompletirao parcelu za hotel, od opštine je 2009. otkupio i dio zemlje koja se nalazila pored njegove.

MANS smatra da je grad oštećen jer je prodaja zemljišta ugovorena neposrednom pogodbom, bez javnog tendera, za 620 eura po kvadratu.

"Naravno zakon je omogućavao da se ide direktnom pogodbom međutim, dokupljavanje parcele je nešto što se jako često zloupotrebljava........ Ono što tu jeste problem je da je sama procjena zemljišta rađena od kompanije koja je radila dosta jako sumnjivih procjena. Podsjetiću vas da je komapanija Drimi koja je radila procjenu radila i procjenu na Košljunu, što je slučaj koji zaokuplja jako veliku pažnju", kazao je Dejan Milovac iz MANS-a.

Lazović tvrdi da je 3.900 kvadrata zemlje kupio jos 1984. i skoro 30 godina čekao urbanistički plan da bi mogao da je valorizuje.

"Kao i svaki detaljni plan, on pravi urbanističke parcele. I u okviru urbanističke parcele, nešto može biti tvoje ali ne mora sve. Da bi kompletirao urbanističku parcelu, moraš da kupiš. Da bi je kupio, ona mora da bude procijenjena. Jer ona ne može da ide na tender, ne može niko na moju urbanističku poarcelu da se pojavi na tender da je kupi. To je po zakonu. Jedan dio opštinske zemlje ušao je u moju urbanističku parcelu, isto kao što je ušao u parcele mojih komšija. I svi smo mi morali da dokupimo tu zemlju da bi popunili urbanističku parcelu", kazao je Lazović.

Ključni problem za MANS je klauzula koja je predviđala raskid ugovora o prodaji zemljišta, ako braća Boro i Jovo Lazović ne isplate 2,7 miliona u roku od 15 dana nakon njegovog zaključenja.

"Ono što se desilo je ne 15 dana nego mjesec i po nakon toga Rajko Kuljača tadašnji gradonačelnik sklopio je aneks ugovora u kome umjesto sume za isplatu te parcele on je prihvatio da braća Lazović mogu da dostave bankarsku garanciju od First Financial Banke i da se na osnovu tog ugovora mogu uknjižiti kao vlasnici, što se kasnije i desilo.....", kaže Milovac

Lazović je odgovarajući rekao da je to mogao i da ne plati.

"I da kažem izvinjavam se ja nemam sada. Pa da tu parcelu probam da objedinim za godinu, kad stvorim mogućnost da gradim. Međutim, naprotiv, mi smo to dobili, napravili ugovor, garantovali bankinom garancijom, platili i uknjižili zemlju", rekao je Lazović

On prošle godine, u međuvremenu je postao predsjednik SO Budva, donosi odluku gdje se njemu i njegovom bratu proda još jedan dio zemljišta na kojem je predviđen hotel.

"Što je svojevrsni konflikt interesa jer se sa obije strane u poslu on pojavjuje i kao kupac i kao prodavac zemljišta", kazao je Milovac.

Lazović je kazao da "nažalost, sam morao i to da kupim".

"A zašto? Zato što je geometar koji je radio parcelaciju prvu, preskočio da uradi nekih 300 kvadrata koji su pripadali našoj urbanističkoj parceli. I onda sam morao, da bi ga kompletirao, da bi Ministarstvo imalo cijelu geodetsku situaciju, onda smo svi mi morali da dokupimo", kaže Lazović.

Ubrzo nakon prodaje zemlje promijenjen je plan za taj dio grada, iako je važeći usvojen nepunu godinu ranije, tvrde u MANSU.

Zbog povećanja spratnosti i mogućeg odražavanja na rast cijene te nekretnine, opština je, kako vjeruju, trebalo skluplje da naplati zemljište na kojem će biti sagrađena.

Lazović smatra da je platio papreno, i poziva državne organe da provjere zakonitost pomenutog posla u koji je namjeravao da uđe sa kompanijom Alar centar koja bi platila gradnju i sve obaveze prema opštini i državi, a za uzvrat dobila 70 odsto stanova.

Sve to je za sada pod znakom pitanja jer je MANS najavio krivičnu prijavu protiv njega i bivšeg predsjednika opštine Budva Rajka Kuljače.

Galerija

Bonus video: