backović:

Poruke kao nagovještaj da se Rusija može umiješati u unutrašnje stvari CG

Backović je kazao da priča o ukidanju bezviznog režima i trgovinskih olakšica Crnoj Gori u ruskim medijima Crnu Goru predstavlja u lošem svijetlu
32 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2014. 18:56h

Bivši ambasador Crne Gore u Rusiji Slobodan Backović jučerašnji tekst koji je objavio Rasiskaja Gazeta vidi kao signal Vlade iz Kremlja.

"U samom tekstu ima poruka koje su upućene javnom mnjenju Rusije, ali sa druge strane i nagovještaja da se Rusija može umiješati u naše unutrašnje stvari da bi ispravili, kako oni kažu politički disbalans i da bi proruske snage došle na vlast u Crnoj Gori, što je veoma interesantna poruka za našu državu i vlast", ocjena je Backovića o tome kome su te poruke upućene.

Backović je za Radio Antena M kazao da se priča o ukidanju bezviznog režima i trgovinskih olakšica Crnoj Gori pojavljuje i u nekim drugim tekstovima u ruskim medijima što Crnu Goru predstavlja u lošem svijetlu.

TV Vijesti, Ana Popivoda

"Što se tiče viznih procedura Rusija može da utiče samo na vizne procedure koje se odnose na naše građane, koji dolaze u Rusiju, dakle oni ne mogu uticati na vizne procedure koje Crna Gora ima sa Rusijom. Ne postoji nijedna inforamacija niti namjera da se mijenja nešto u tim viznim procedurama", kazao je on.

Kada su posrijedi trgovinske olakšice, koje će prema pisanju ruskih medija biti ukinute Crnoj Gori, Backović napominje:

"Crna Gora se trudila da sa Rusijom sklopi jedan ugovor o bescarinskoj trgovini, međutim do dana današnjeg nijesmo uspjeli to, ja mislim da tu postoji sabotaža sa ruske strane, tako da Crna Gora sve što prodaje na ruskom tržištu, a najviše vina, prodaje se uz sve obaveze koje propisuje ruska država".

O tome da li su moguće sankcije kao što je smanjenje broj aruskih turista, Backović kaže da Rusija može građanima savjetovati da ne putuju u Crnu Goru, može i da navede da je situacija u Crnoj Gori nesigurna, moguće je da građanima sugerišu da ne piju crnogorska vina.

"To nije isključeno. Ali u svakom slučaju sve što se tiče Crne Gore tiče se nje same".

Preporučujemo za Vas