Herceg Novi: Predsjedniku opštine Dejanu Mandiću ističe mandat

On nije zadovoljan rezultatima privatizacije nekih firmi, na što, kako je kazao lokalna vlast nije mogla da utiče
58 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2014. 18:58h

Dejanu Mandiću predsjedniku opštine Herceg Novi u ponoć će isteći drugi petogodišnji mandat. Do izbora novog predsjednika njegov posao obavljaće najstariji potpredsjednik Milan Vajagić.

Ističući da je u minulih deset godiina, odnosno dva mandata nastojao da bude predsjednik svih građana, da se trudio da uspostavi korektan I partnerski odnos sa državnim organima I da je uglavnom zadovoljan postignutim rezulatima, Mandić je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio i da opštinske finanisije ostavlja u stabilnom stanju.

“Imamo dugoročno zaduženje - kredit na 12 godina kod njemačke KFW banke od 9,1 miliona eura za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kolektora. Od toga smo već vratili pet rata u ukupnom iznosu od 1,9 miliona eura”, pojasnio je Mandić.

TV Vijesti, Daniela Vranković

On je kazao da opština ima još jedna kratkoročni kredit čija je otplata u toku - ostalo je još 1,3 miliona eura, kao i da su potraživanja dobavljača oko milion eura.

“Sve te obaveze možemo servisirati iz tekućeg priliva. Još da kažem da Opština do kraja godine ima obavezu da obezbjedi 3,6 miliona eura kao sopstveno učešće u projektu izgradnje kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda. Za očekivati je da se ova sredstva obezbijede od naplate naknade za komunalno opremanje gradskog građevinskog zemljišta turističkog kompleksa Kumbor. Iz tog izvora planira se i obezbjeđenje sredstva za druge infrastrukturne projekte”, pojasnio je Mandić.

Mandić je kazao da će ostati odan SNP-u, a svo svoje znanje i sposobnosti posvetiti rješavanju problema u realizaciji infrastrukturnih projekata

On nije zadovoljan rezultatima privatizacije nekih firmi, na što, kako je kazao lokalna vlast nije mogla da utiče, posebno kada su u pitanju gradski hoteli, kao i što nije izgrađena nova autobuska stanica. Kao “veliki uspjeh ocijenio je to što je zadržana Bolnica u Meljinama”.

Iako je u minulom period postalo jasno da najjača partija u vladajućoj koaliciji SNP nema jedinstvenog kandidata za najodgovorniju funkciju, jer kandidat Obrad Gojković nema podršku kompletnog odborničkog kluba, Mandić ne podržava vanredne izbore, jer nijesu dobro rješenje za izlazak iz političke krize.

“Vjerujem u resurse SNP-a i da se može postići kompromis”, istakao je Mandić, naglašavajući da su u dosadašnjoj procedure predlaganja kandidata izostali medjusobni razgovori, utvrdivši da “isključivost u politici nije dobra”.

Mandić je kazao da će ostati odan SNP-u, a svo svoje znanje i sposobnosti posvetiti rješavanju problema u realizaciji infrastrukturnih projekata.

Pomoći će u pripremi turističke sezone. Sve to će, kazao je raditi volonterski u dogovoru sa Milanom Vajagiće , a i kasnije ukoliko novi predsjednik bude imao potrebu da ga angažuje.

Milošević: Nema najsnoća u Zakonu o izboru vd predsjednika opštine

Glavni administrator Tomica Milošević razjasnio je pravne nedoumice I nagađanja ko će do 8.maja kada je zakazana sjednica SO na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik obavljati tu funkciju.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi I statutu opštine , biće to Milan Vajagić najstariji potpredsjednik.

Milošević i Mandić (foto: Slavica Kosić)

U javnosti su stvorene nedoumice oko tumačenja člana 69. Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se reguliše trajanje mandata potpredsjednika.

“Primjenom člana 69. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi prestao je mandat svih ostalih potpredsjednicima, kada je i prestao mandat predsjedniku opštine osim najstarijem, koji po ovlašćenju iz člana 67. Zakona i Statuta Opštine obavlja funkciju predsjednika do izbora novogo predsjednika Opštine”, objasnio je Milošević .

On je kazao da su obavljene konsultacije oko primjene Zakona, izmedju ostalih i sa profesorom Blažićem koji je zakonopisac Zakona o lokalnoj samoupravi.

Galerija

Bonus video: