Maraš: DPS manipuliše Zakonom o finansiranju političkih partija

"Zakon spriječio da se uoči izbora isplaćuju jednokratne naknade koje se nikada nijesu isplaćivale i da se po državnoj upravi zapošljavaju na ugovore od jedan do tri mjeseca"
78 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 18:43h

Sporni Zakon o finansiranju političkih partija i dalje je u žiži.

Niz državnih institucija proglasile su se nenadležnim za tumačenje zakona koji je, kako tvrde u DPS-u, blokirao isplatu studentskih kredita, sezonska zapošljavanja i napravio haos u zemlji.

Pravnici pak poručuju da zakon treba da tumači Skupština, koja ga je i donijela.

Iz MANS-a, koji je pisao osnovne odredbe zakona, ponavljaju da DPS namjerno manipuliše zakonom.

I dok sa različitih državnih adresa prebacuju lopticu u vezi tumačenja Zakona o finansiranju politickih partija, pravna teorija otklanja dilemu.

U MANS-u, koji je radio na osnovama Zakona, tvrde da Vlada pokušava da prekrši ovaj pravni akt kako bi stvorila uslov da on padne na Ustavnom sudu

Iz Skupštine, međutim, kažu da ona, prema Ustavu, nije nadležna, već državni organi koji se staraju o primjeni zakona.

Pošto je u ovom slučaju to Ministarstvo finansija, iz ovog resora kažu da pojedine odredbe Zakona sadrže dvosmislenosti i kontradiktornosti, što je otvorilo brojne dileme, kao i veliki prostor za njihovo slobodno tumačenje.

"Takođe je, po mišljenju Ministarstva finansija, upitna njihova ustavnost, o čemu će se, u krajnjem, odrediti Ustavni sud kao instanca nadležna za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa. Do tada, Ministarstvo finansija će tumačiti i primjenjivati odredbe navedenog Zakona u mjeri u kojoj ocijeni da takvo postupanje neće biti suprotno kako ovom, tako ni drugim važećim propisima, ali ne može preuzeti obavezu tumačenja dvosmislenih odredbi čiji predlagač nije bilo", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

I dok su se, u odgovorima CDT-u, nenadležnim za tumačenje Zakona proglasili i iz Ministarstava pravde, kao i iz Državne izborne komisije, stručnjaci su zatečeni pojedinim tumačenjima, koja dolaze iz vladajuće partije.

Iz MANS-a ponavljaju da je ovaj Zakon, koji je izazvao niz kontradiktornosti, dobio pozitivnu ocjenu eksperata Evropske komisije

U MANS-u, koji je radio na osnovama Zakona, tvrde da Vlada pokušava da prekrši ovaj pravni akt kako bi stvorila uslov da on padne na Ustavnom sudu.

"Sve te stvari su jedna čista manipuilacija koja nigdje nije propisana zakonom o finansiranju političkih partija koja ima za cilj da pokaže kako navodno institucije sistema zbog tog zakona ne mogu da funkcionišu. To je situacija kad pričamo o isplati studentskih kredita, o isplati naknada za porodiljsko ali i mnogih drugih koje jednostavno nijesu ograničene Zakonom i koje Vlada mora da isplati ljudima kojima duguje ali jednostavno to ne želi da učini", kazao je Vuk Maraš iz MANS-a.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Šta se sve može učiniti određenim tumačenjem Zakona, ukazuje i Prelević:

"Da se sada instrumentalizuju državne firme i predstavnici državnih firmi da govore u prilog kompromitaciji tog zakona"

Za eventualne nejasnoće, kažu u MANS-u, nadležan je skupštinski Odbor za ekonomijiu i poručuju:

"Ovaj zakon je spriječio jednom riječju kupovinu glasova. Ovaj zakon je spriječio da se odjednom uoči izbora isplaćuju nekakve jednokratne naknade koje se nikada nijesu isplaćivale ili ne u približno sličnom obimu i spriječio da se lica po državnoj upravi zapošljavaju na ugovore od jedan, dva ili tri mjeseca, koji im se naravno poslije izbora neće produžiti".

Iz MANS-a ponavljaju da je ovaj Zakon, koji je izazvao niz kontradiktornosti, dobio pozitivnu ocjenu eksperata Evropske komisije.

Galerija

Bonus video: