Ruina u srcu Podgorice: "Podgoričanka" čeka bolje dane

Zgrada izgrađena 1955. godine, u kojoj je smještena trgovina „Nama“, kasnije preimenovana u Robnu kuću „Beograd“, a potom u Robnu kuću „Podgoričanka“, decenijama je bila najpopularnije mjesto za trgovinu. Tu su bile prve pokretne stepenice i u nekadašnjem Titogradu imala je status poput, recimo, Delta sitija danas
1519 pregleda 7 komentar(a)
podgoričanka, Foto: Screenshot (Youtube)
podgoričanka, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 07.11.2018. 18:54h

Ruglo u centru Podgorice - tako danas izgleda nekadašnja Robna kuća "Podgoričanka".

“I robe i cipela i čuda i svega. A danas? A danas evo šta ima, otpad, šta tamo stoji ja pojma nemam”, kaže jedan Podgoričanin.

“Bila je super, a zašto se zatvarala pojma nemam. Danas, kako vam izgleda? Sačuvaj Bože, ne daj Bože da se pogleda unutra na šta liči i kako izgleda, stvarno grozno”, dodaje jedna prolaznica.

Podgoričani podsjećaju da je nekadašnja robna kuća zasluživala pažnju, okupljala ljude i gdje je imalo šta da se kupi.

"Bile su i one prve pokretne stepenice u Crnoj Gori? Tako je, za djecu koja su tada bila, to je bila onda atrakcija malo da se voze”, ističe prolaznik.

“Lijepa Boga mi, a ko je nagrdio, to znaju oni. To je sramota”, dodaje drugi Podgoričanin.

Mlađi kažu da su za robnu kuću čuli od roditelja.

Vlasnik zgrade u kojoj su nekada poslovale „Robne kuće Beograd“ bilo je beogradsko akcionarsko društvo “Projmetal”. Nakon više od 17 godina suđenja, presudom Osnovnog suda, Glavni grad je postao vlasnik objekta u Ulici slobode.

"Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici, Robne kuće su vraćene u vlasništvo Glavnog grada. U toku je postupak po žalbi, ishod se očekuje objektivno da će biti po žalbi postupljeno do kraja ove godine", kaže punomoćnik Glavnog grada, Milenko Raspopović.

Postavlja se pitanje kada će ovo ruglo biti sanirano i šta će biti buduća namjena ovog prostora u srcu Podgorice.

"Obzirom na to da proces po ovom pitanju još uvijek traje, ne možemo govoriti o konačnim rješenjima do pravosnažne presude nadležnih organa", kažu iz Glavnog grada.

Neka nova trgovina, poslovni prostori ili javna ustanova, možda hotel, ko zna. Tek da se nagađa o sudbini stare Robne kuće u novoj Podgorici.

Bonus video: